Psykisk-sykdom Colourbox

Andelen uføre er stabil

Ved utgangen av 2010 var 9,5 prosent av befolkningen i alderen 18-67 år uføre. Det er samme nivå som i 2009.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

301 100 personer fikk uførepensjon fra NAV i desember 2010. Det er 4 800 flere enn på samme tid året før.

– At antallet uførepensjonister øker svakt, skyldes hovedsaklig at befolkningen vokser, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en melding.

Flere unge uføre

Blant alle aldersgrupper yngre enn 55 år holdt andelen uføre seg stabilt eller økte svakt, mens andelen uføre i de eldste aldersgruppene gikk noe ned.

Det er i de eldste aldersgruppene vi finner flest uføre. 45 prosent av alle uføre er eldre enn 60 år.

Fra 2009 til 2010 økte antall uføre i alderen 20–24 år med 290 personer, mens det ble 1 060 færre uføre i alderen 60-64 år.

– Studier har vist at økningen i unge uføre skyldes at det har blitt flere unge med alvorlige psykiske lidelser. De som blir uføre i ung alder, risikerer et langt liv som uførepensjonister. Derfor er det viktig at alle muligheter for å komme tilbake i arbeid prøves ut.

- Her har NAV en viktig rolle, men for å lykkes trenger vi arbeidsgivere som er villige til å ta i mot mennesker som ikke alltid kan yte hundre prosent. I tillegg er det viktig at den enkelte er motivert til å prøve seg i arbeidslivet. Vi har flere eksempler på at det å ha en tung psykisk lidelse også er forenelig med å jobbe når forholdene legges til rette, sier Lystad.

Les også: Ungdomsledighet kan gi uførhet

Tilbake i arbeid

Det er mulig å prøve å komme tilbake i jobb uten å miste retten til uførepensjon. Uføre som ønsker det kan søke om å beholde retten til uførepensjon i inntil ti år mens de prøver seg i jobb.

Hvis de likevel ikke klarer å jobbe, kan de få tilbake sin uførepensjon uten å søke på nytt.

I tillegg kan NAV bidra med lønnstilskudd til arbeidsgiver dersom det er nødvendig for at en uførepensjonist skal komme i jobb.

Færre uføre i Oslo

Antallet uførepensjonister har økt i alle fylker unntatt i Oslo og Sogn og Fjordane. Størst økning finner vi i Vest-Agder med 4,1 prosent og Nord-Trøndelag med 4,0 prosent.

Telemark har høyest andel uførepensjonister med 12,9 prosent og Oslo har lavest andel med 5,7 prosent.

Powered by Labrador CMS