Folkemengde cb627960

Utlendinger lettet presset på arbeidsmarkedet

Fra 4. kvartal 2004 til 4. kvartal 2007, var veksten i antall sysselsatte mye sterkere for personer på korttidsopphold i Norge enn for personer bosatt i Norge.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.com

Det viser rapporten "Sysselsatte på korttidsopphold i Norge", skrevet av Christoffer Berge i Statistisk sentralbyrå.

I 4. kvartal 2007 var det 64 297 lønnstakere på korttidsopphold i Norge. Det tilsvarer 2,6 prosent av det samlede antall sysselsatte bosatt i Norge.

Endringstallene viser imidlertid at veksten i antall sysselsatte fra 4. kvartal 2004 til 4. kvartal 2007 var mye sterkere for ikke-registrert bosatte (145 prosent) enn for sysselsatte som var registrert bosatt (9 prosent). Veksten kom særlig blant personer fra EU-landene i Øst-Europa. Økningen bidro til å lette presset som var på det norske arbeidsmarkedet i denne perioden.

Brorparten jobbet i bygg- og anlegg

De to største gruppene korttidsinnvandrere i 4. kvartal 2007 kom fra Norden (38 prosent) og EU-land i Øst-Europa (36 prosent). Sverige og Polen var de største enkeltlandene med henholdsvis 20 000 og 15 000 personer. Flest lønnstakere på korttidsopphold arbeidet i bygg og anlegg (24 prosent), fulgt av utleie og formidling av arbeidskraft (19 prosent) og industri (14 prosent).

Ønsker man et totalbilde av innvandringen fra EU-land i Øst-Europa, må man også ta hensyn til at en del bosetter seg i Norge. Fra 4. kvartal 2006 til 4. kvartal 2007 var det en samlet vekst i sysselsettingen (bosatte og ikke-bosatte) fra utlandet på 33 462 personer.

Personer på korttidsopphold

Personer på korttidsopphold i Norge vil si personer som arbeider i Norge uten å være registrert bosatt ifølge Det sentrale folkeregisteret (kriteriet er at en forventes å oppholde seg mindre enn seks måneder i landet). Dette vil for eksempel gjelde polakker som arbeider i Norge på korttidsoppdrag.

Andre større grupper som er registrert "ikke bosatt", men som arbeider i Norge, er personer bosatt i våre naboland og som pendler daglig eller ukentlig over grensen, og utenlandske bosatte med arbeid på kontinentalsokkelen eller på norske skip i utenriksfart. En annen gruppe er asylsøkere i arbeid som ikke har fått oppholdstillatelse.Mange svensker også ikke-bosatt året etter

Utenlandske ledere ansetter utlendinger

De fleste lønnstakere på korttidsopphold i aksjeselskap og ansvarlig selskap arbeidet i foretak med norske eiere/ledere.

For lønnstakere i foretak organisert som norsk avdeling av utenlandsk foretak (NUF), var det derimot en klar sammenheng mellom landbakgrunnen til lønnstakerne og eier/leder av foretaket.

Foretak med eiere fra EU-landene i Øst-Europa hadde i hovedsak ansatte fra disse landene. Kortidsinnvandrere fra EU-land i Øst-Europa skilte seg noe ut ved at de i større grad enn andre arbeidet i foretak av typen NUF.

Det er ingen tegn til at bedriftene fra EU-landene i Øst-Europa har begynt å ansette arbeidstakere fra andre land.

Powered by Labrador CMS