even-bolstad-2.jpg

Make talent not war

Europeiske HR-ledere vurderer talent som den største utfordringen i årene som kommer. De må ha nok mennesker – og samtidig de riktige av dem.

Publisert

Daglig leder i HR Norge, Even Bolstad.

Likevel er det her virksomhetene sier de er svakest, kombinert med at betydningen er størst. Det viser rapporten Creating People Advantage, som ble lansert denne uken.

I stedet for å basere strategien på rekruttering fra andre, den såkalte war for talent, viser undersøkelsen at de beste virksomhetene satser sterkt på å utvikle talenter i egen organisasjon.

Make talent - not War, konkluderer derfor Boston Consulting Group (BCG) og European Association for People Management (EAPM), HR Norge sin europeiske overbygning, som står bak undersøkelsen

Flere seniorer

Det pensjoneres flere enn hva som kommer inn i arbeidslivet, samtidig som virksomhetene vil vokse. Regnestykket går rett og slett ikke opp. Hele Europa kommer til å mangle arbeidskraft i årene som kommer.

Mange virksomheter satser på at ting løser seg underveis. Det interessante er at de mest fremgangsrike virksomhetene tenker annerledes. De har egne ressurser avsatt til talent management, samtidig som toppledelsen vier mye mer tid til denne utfordringen.

Ved siden av talent, rangerer lederskap og det å gjøre HR mer strategisk, som de største utfordringene i Europa. Også i Norge er Talent den største utfordringen, foran det å gjøre HR mer strategisk og utfordringen med å fase inn nye medarbeidere i virksomhetene.

HR strategi

Europeiske virksomheter følger opp sin topp tre-liste med å definere logistikkdelen av HR, ”strategic workforce planning”, som en av sine største utfordringer. Dette er imidlertid ikke like høyt på den norske agendaen. Det til tross for at vi, med et av Europas strammeste arbeidsmarkeder, burde ligge i forkant av utfordringene.

Lederskap rangeres høyt

Men siden dette er et tema som først og fremst bekymrer de aller største virksomhetene, og norske virksomheter i snitt er litt mindre enn sine europeiske, kan det være naturlige årsaker til at lederskap ikke kommer helt på topp av bekymringslisten i Norge.

Heller ikke det å skape entusiasme og pågangsmot gir like store bekymringer for norske HR-ledere som deres europeiske kolleger. Dette kan skyldes at vi har noen kvaliteter i arbeidslivet mange andre misunner oss kombinert med at norske arbeidstakere stort sett er uberørt av finanskrise og tøffe omstillinger som har truffet andre europeiske land.

Netto innvandring i Norge

- Det gir oss en pustepause, men er kanskje mer for kunstig åndedrett å regne, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge og styremedlem i EAPM.

- Hva når konjunkturene snur i de landene vi nå rekrutterer fra, samtidig som lønnsnivåene i Europa jevnes stadig mer ut? Da blir det ikke bare vanskeligere for norske virksomheter å rekruttere fra utlandet. Vi kan også oppleve at mange av de innvandrerne vi har fått bare er til låns, og at de flytter hjem til familie og venner igjen. Nasjonalstaten blir på mange måter stadig mindre interessant, sier Bolstad.

- Min fremste utfordring til HR i virksomhetene, er å bli mer strategisk og analytisk, sier partner Knut Olav Rød i BCG.

Bedre analyseverktøy

HR er tradisjonelt gode på ”soft skills”; det å ta vare på og utvikle medarbeidere. For å bli den strategiske kraften virksomhetene trenger må de i tillegg løfte seg på det analytiske og forretningsmessige.

Nøkkelen til innflytelse i den øvrige toppledelsen ligger i å dokumentere og produsere beslutningsdata som knytter HR-spørsmål direkte til det som er virksomhetens overordnede agenda. Da trengs det bedre analyseverktøy enn hva mange bruker i dag.

Investeringene i mennesker bør behandles på akkurat samme måte som andre investeringer, sier Rød. Det betyr også at topplederne må få større fokus på det de liker å kalle virksomhetenes viktigste ressurs.

Selv lederne i de virksomhetene som leverer best forretningsmessige resultater, bruker bare i snitt 20 dager på talent management. Snittet for en gjennomsnittlig virksomhet ligger på det halve. HR har en nøkkelrolle i å få topplederne til å se de store utfordringene som ligger foran dem, utstyre dem med beslutningsgrunnlag og ta ansvar, påpeker BCG.

Lite mangfold

De 50 største europeiske virksomhetene ser ikke bare ut av eget land – de vokser også mest utenfor Europa. Mellom 2003 og 2008 økte de netto med 200.000 medarbeidere.

Men bak disse tallene skjuler det seg at de reduserte med 300.000 i Europa og vokste med 500.000 utenfor. Da er det bekymringsfullt at mangfoldet i ledelsen gjennomgående er liten.

En undersøkelse av et tilfeldig utvalg store virksomheter, viser at 93 prosent av ledergruppene er menn, 49 prosent er mellom 51 og 60 år gamle og 86 prosent er av europeisk avstamming. Samtidig var 40 prosent av omsetningen utenfor Europa. Da bør det blinke noen gule lys for mange av dem. Det er ikke bare det at de mangler dyptgripende kompetanse om markedene de konkurrerer i - mye kan også tyde på at de mangler forutsetninger for å gjøre den.

(HR Norge)

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen omfatter mer enn 2000 respondenter fra 35 europeiske land, i tillegg har de blitt jobbet tett sammen med større virksomheter og intervjuet 58 toppledere og styremedlemmer i multinasjonale selskaper. Rapporten er den femte som utgis og den publiseres i forbindelse med lanseringen undersøkelsen Creating People Advantage som tar for seg 22 HR temaer rundt nåværende og fremtidige utfordringer for HR. Boston Consulting Group i tett samarbeid med European Association for People Management (EAPM) presenterer nye detaljerte funn om situasjonen i Europa.

Powered by Labrador CMS