colourbox542324_pensjoniste.jpg

Pensjonering gjør deg mindre trøtt

En ny svensk studie viser at psykisk og fysisk trøtthet minsker kraftig når de som er rammet blir pensjonister. Den samme effekten gjelder også for de som lider av depresjoner.

Publisert

Studien som har vart over en 15 års periode viser en markant bedring i fohold til psykisk og fysiks trøtthet. Ill.foto: Colourbox.

Den nye studien fra Stressforskningsinstituttet i Stockholm er publisert i det britiske medisinske tidsskriftet British Medical Journal, BMJ.

Reduksjonen av trøtthet var særlig fremtredende hos de personer som led av kroniske sykdommer før de ble pensjonert, men også friske personer opplevde en reduksjon av trøtthet.

Trøtt allerede ved 55 år

Hugo Westerlund

– Studien viser at mange eldre i arbeidslivet lider av trøtthet og psykisk dårlig helse. Det gode er at problemene reduseres kraftig ved pensjonering. Med tanke på at vi kommer til å tvinges til å stå i arbeid lengre i fremtiden er det imidlertid bekymringsfullt at så mange blir trøtt av å jobbe allerede ved 55-års alderen, sier ansvarlig for studien, Hugo Westerlund ved Stressforskningsinstituttet i Stockholm.

Studien er gjennomført i et fransk selskap men paralleller kan dras til de nordiske landene fordi forhold som for eksempel et velordnet arbeidsmiljøarbeid og gode sosiale betingelser er like som i Frankrike.

Les også: Førtidspensjonering gjør deg dummere

Ikke nok å heve pensjonsalder

– Det er vanskelig å tro at ikke også svensker, som arbeider lengre enn franskmenn, skulle bli trøtt av å jobbe. Politikerne må tenke gjennom om det finnes flere løsninger enn bare det å heve pensjonsalderen for at flere skal kunne jobbe produktivt etter 65 års alderen, og fortsatt ha helsen i behold. For at flere skal kunne gjøre dette trenges det nok betydelige tilpassninger i arbeidslivet sett ut i fra alderens forutsetninger, sier han.

Om studien:

GAZEL er en studie av ansatte i det franske gass- og kraftselskapet EDF-GDF. 11 246 men og 2 858 kvinner var med i studien som omfattet personer som gikk over i ordinær pensjon emllom 1990 og 2006. De som ble pensjonert av helsemessige årsaker ble tatt bort fra studien.

Gjennomsnittlig pensjonsalder var 54,8 år. Kronisk bronkit og astma, diabetes, hjertesykdommer og slag, samt mental trøtthet og fysisk trøtthet ble målt årlig i syv år før pensjoneringen, og syv år etter.

Les hele saken: Effekt of retirement on major chronic conditions an fatigue: GAZEL occupational cohort study.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS