Søvn mann cb574896

Ikke la hodebry ødelegge nattesøvnen

Et stort antall dansker får ødelagt nattesøvnen sin fordi de ligger i sengen og grubler over jobben sin. Dersom du ikke er i stand til at ta av deg arbeidsklærne og ta på deg pyjamasen risikerer du å havne i en ond søvnspiral, skriver HMS Magasinet.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

– Hvis du ikke får sove, blir du dårligere i stand til at klare de utfordringene du har i hverdagen. Og hvis du ikke takler hverdagen, får du søvnproblemer, sier overlege dr. med. Søren Berg ved den private søvnklinikken Scansleep, som daglig får telefoner fra desperate dansker som ikke får sove.

Stress og fedme

Konsekvensene av ødelagt nattesøvn spenner fra uopplagthet, stress og fedme - til livstruende hjertesykdommer.

I Danmark kjenner man ikke det nøyaktige tallet på hvor mange som lider av arbeidsrelaterte søvnproblemer, men ifølge danske søvn- og stresseksperter kan antallet komme opp i hundretusener.

– Arbeidsrelatert stress er en stor synder når temaet er søvnproblemer. 10-12 prosent av den danske befolkningen sliter med at de er så stresset i hverdagen at de sover dårlig om natten, sier overlege dr. med. Bo Netterstrøm ved Arbeids- og Miljømedisinsk Klinikk ved Bispebjerg sykehus.

Tar arbeidsoppgaver med seg i sengen

Uferdige arbeidsoppgaver og konflikter har spesielt stor innvirkning på søvnen. Bo Netterstrøm mener at det er en stigende tendens til at danskene tar arbeidet med seg i sengen.

– Flere og flere har et arbeid der de bruker hodet hele tiden. De kan ikke stenge av jobben, for slik fungerer det ikke. De er på arbeid hele tiden. Mange sitter ved pc-en og arbeider hver kveld i stedet for å få slappet av. De girer rett og slett ikke ned, sier Netterstrøm.

Han deler sengegrubleriene inn i to hovedkategorier: private spekulasjoner som sykdom eller dårlig økonomi, og søvnproblemer som følge av stress på arbeidet.

Uklare roller

– Mange opplever belastninger i jobben fordi de har for mye å gjøre, fordi arbeidet er komplekst, fordi deres rolle i arbeidet er uklar, eller de har følelsesmessige konflikter med kolleger, sier Netterstrøm.

De som er særlig utsatt for å miste nattesøvnen på grunn av grublerier, er ofte ambisiøse i arbeidet, sier Mikael Rasmussen, konsulent i Senter for Stress og Trivsel og forfatter av boka Sov godt hele natten. Boka kommer ut etter sommerferien.

Rasmussen mener at personer med arbeidsrelaterte søvnproblemer må ha klare rammer for arbeidet.

– Vi er nødt for å ha prinsipper for når vi er på arbeid og når vi har fri. De prinsippene skal vi holde oss til, mener Mikael Rasmussen.

(Kilder: Jyllands-Posten og 24timer)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS