solsikke

Lavt sykefravær i vekstbedrifter

Uføretrygdede som arbeider i vekstbedrifter, har lavere sykefravær enn andre arbeidstakere. Årsakene oppgis å være tilrettelegging av arbeidet, høy trivsel og godt miljø.

Publisert

7000 uføretrygdede arbeider i landets 231 vekstbedrifter, det som tidligere ble omtalt som vernede bedrifter. Vekstbedriftene gir tilbud til mennesker som i korte eller lange perioder opplever begrensninger i jobbvalg og trenger en bedre tilrettelagt arbeidsplass.

Mange av de ansatte i vekstbedriftene, cirka 38 prosent, er psykisk utviklingshemmede. Tidligere var andelen langt større. Vekstbedriftene gir tilbud til stadig flere med rusproblemer, psykiske lidelser og sosiale funksjonshemminger.

Les også: Funksjonshemmede i statlige småjobber

" Lavt fraværMen til tross for arbeidstakernes begrensninger og helseproblemer, er sykefraværet lavere i vekstbedriftene enn blant arbeidstakere for øvrig.

I fjor var fraværet på 5,9 prosent i vekstbedriftene, mot 6,9 prosent blant vanlige arbeidstakere, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Dessuten: Sykefraværet blant vekstbedriftenes ordinære ansatte - som arbeidsledere og pedagogisk personell - er også lavere enn landsgjennomsnittet.

- At fraværet er lavt i vekstbedriftene, skyldes stor grad av tilrettelegging. I tillegg er trisvel og miljø høyt prioritert i våre bedrifter, sier fagsjef Torstein Fosvold i ASVL, Arbeidssamvirkenes Landsforening.

Mye å læreForsker Øystein Spjelkavik ved Arbeidsforskningsinstituttet mener dette viser at norsk arbeidsliv har mye å lære. Når arbeidet blir tilpasset den enkelte, blir man også bedre i stand til å utføre oppgavene.

Forskeren konkluderer med at ansatte i vekstbedriftene er en ressurs og representerer god arbeidskraft.

- Det er ikke nødvendigvis slik at sykefraværet blir høyere om flere fra denne gruppen får anledning til å delta ellers i arbeidslivet, sier Spjelkavik.

Les også: Mer støtte til tilrettelegging

" Utvikle menneskerVekstbedriftene hadde i fjor en brutto omsetning på nesten to milliarder kroner. Virksomhetene driver blant annet med pakking av frukt, vaskeri- og kantinedrift og teknisk produksjon.

Les også: Ledere har lite kunnskap om psykisk helse

Men poenget er ikke først og fremst økonomisk overskudd, men å utvikle mennesker.

- Vårt viktigste mål er å gi folk mulighet til å leve et aktivt yrkesliv, i stedet for at de passiviseres på trygd. Tilrettelegging, både fysisk og psykisk, skaper trygghet, sier Torstein Fosvold.

Kilde: Newswire, på oppdrag fra ASVL.

"
Powered by Labrador CMS