Krusifiks

Mer religion på jobben

Religionen er på full fart inn i arbeidslivet, i form av lederutvikling og inspirasjonsprogrammer med røtter i ulike spirituelle og religiøse tradisjoner. I en fersk bok advares det mot å omfavne ukritisk det nye, "åndelige lederskapet".

Publisert

Boken "Medarbeider eller motarbeider - Religion i det moderne arbeidsliv" kommer ut i Danmark denne måneden, skriver den danske gratisavisen Urban.

En lang rekke forskere bidrar med eksempler og analyser på hvordan ulike virksomheter og lederne deres bruker religiøst inspirerte verdier for å utvikle både seg selv og medarbeiderne.

Fred og balanseI Danmark var det slett ikke noe problem å finne mange eksempler. Flere bedrifter har sendt lederne sine på "Time-Out"-lederkurs arrangert av jesuittpatere. Her ble de sendt i Frank av Assisis fotospor for å lære "åndelighet, fred og balanse".

Videre: Et tjuetall ledere fra danske virksomheter har vært på "Pathfinder-kurs" som er sterkt inspirert av indiansk religion. Opplegget omfattet religiøs sang, bønn og meditasjon.

Flere bedriftspresterStadig flere danske virksomheter ansetter egne bedriftsprester som tilgjengelige rådgivere og "sjelesørgere" for de ansatte og som sparringpartnere i utviklingen av verdiprofilen.

Eller hva med de firmabetalte kursene i transcendental meditasjon, taiji quan eller qigong? Og hva med gospelkoret som underholder på firmafesten?

Hva med foredragene med kjente businessguruer; for eksempel Stephen R. Covey har klare forbindelser til mormonbevegelsen.

Og hva med å innrede kontorlokalene etter feng shui-prinsipper?

Vanskelig å si nei- Problemet kan oppstå når åndelige og religiøse verdier blir en legitim måte å utvikle medarbeiderne på, sier Joel Haviv til Urban.

Han er religionshistoriker og redaktør for den nye boka om religion i arbeidslivet.

- Mange av de ulike tilbudene presenteres som frivillige, men det kan ofte være vanskelig å si nei til en konsultasjon hos presten eller et betalt kurs fra bedriften. For da sier man jo også indirekte nei til de verdiene som virksomheten dyrker.

Sjekker ikke innholdetI 2005 bruke dansk arbeidsliv ni milliarder kroner på etterutdannelse av medarbeidere. Forfatterne av boken om religion i arbeidslivet fastslår at en del av disse pengene går til kurs og foredrag som er inspirert av New Age, kristendom eller andre former for religiøsitet.

- Det er ikke unaturlig at religion er blitt en del av kulturen på arbeidsplassen. Og de som hopper på et jobbkurs i meditasjonsteknikker eller hører på en guru, kan sikkert bruke det til noe, sier Haviv.

- Men jeg har en vag anelse om at utrolig mange penger brennes av på kurser som ingen egentlig kjenner innholdet i eller som man tatt seg bryet med å sjekke på forhånd. Det kan skape en diskriminerende arbeidskultur.

Del av vekstideologien Joel Haviv setter bedriftsreligiøsiteten inn i et større, ideologisk landskap som handler om vekst og prestasjonsmaksimering. Det handler ikke bare om at kolleger skal finne på noe hyggelig sammen på bedriftens regning.

- Kravet om at den enkelte skal utvikle sine indre ressurser til fordel for bedriften, kommer i tillegg til øvrige produksjonskrav. De selvutviklende og ofte religiøst inspirerte kursene er en del av vekstideologien som sier at det du gjør, kan bli enda bedre, sier Haviv til Urban.

Powered by Labrador CMS