Dette er ledelse som virker
En stille varsellampe begynte å lyse da Mari sluttet å bidra aktivt i møter. Etter måneder med fravær av tilbakemelding, uklare forventninger og en leder som ikke fulgte opp, ble hun sykmeldt. Det kunne vært unngått – med én god samtale.

Sykefravær er ikke bare et helseproblem. Det er et ledelses- og organisasjonsproblem – og det er kostbart. I en mellomstor virksomhet med 100 ansatte og et sykefravær på 8 prosent, ser tallene slik ut:
- 4,8 millioner kroner i direkte lønnskostnader.
- 9–10 millioner kroner totalt, når man inkluderer vikarbruk, tapt produktivitet og belastning på kolleger.
Ved å redusere sykefraværet til 5 prosent, kan virksomheten spare 3-4 millioner kroner - hvert år. Og kanskje enda viktigere: Dette skjer ikke gjennom mer kontroll og oppfølging, men gjennom bedre lederskap.
Eksempel: I en norsk industribedrift med 700 ansatte ble sykefraværet redusert fra 9,2 prosent til 5,1 prosent etter at de trente linjeledere i relasjonsledelse og systematisk fraværsoppfølging. Estimert besparelse første år: 11 millioner kroner.
Tips: Lag ditt eget business case med utgangspunkt i hva 1 prosent sykefravær koster, gitt antall ansatte og gjennomsnittlig personalkost. Beregn sannsynlige besparelser og tenk hvordan dere kan ha bedre nytte av de millionene på: lederutvikling, helsefremmende tiltak, innovasjon – eller rett og slett en sterkere bunnlinje.
Mer enn tall: En langsiktig strategisk gevinst
Å jobbe systematisk med ledelse for å redusere fravær handler ikke bare om kortsiktige kostnadsbesparelser. Det skaper også betydelige langsiktige fordeler for organisasjonen som helhet:
- Sterkere merkevare, som gir lavere rekrutteringskostnader og økt tiltrekningskraft.
- Økt produktivitet gjennom motiverte, stabile team.
- Lavere turnover, fordi ansatte trives, mestrer og utvikler seg.
- Mindre slitasje på gjenværende ansatte, når færre må «bære lasset».
- Høyere kundetilfredshet, drevet av mer stabile og engasjerte relasjoner.
Dette er gevinster som ikke nødvendigvis vises på regnearket med én gang, men som bygger konkurransekraft over tid. CFO og ledergruppa er ofte ikke er så veldig bevisst disse oppsidene og derfor bør dette formidles tydelig og ofte.
Hva slags ledelse fører til mer – og mindre – fravær?
Tabellen under viser en forenklet, men tydelig oversikt over hvilken lederatferd som typisk bidrar til fravær, og hvilke som forebygger det.
Ledelse er en viktig faktor for å støtte opp under opplevelsen av stolthet og tilhørighet til jobben. Såkalt affektiv organisasjonsforpliktelse er en av de viktigste nærværsfaktorene vi kjenner til.
Professor Anders Dysvik, Handelshøyskolen BI
- Lav psykologisk trygghet
- Manglende støtte og anerkjennelse
- Utydelige forventninger
- Dårlig konflikthåndtering
- Lite fleksibilitet
- Manglende involvering og medvirkning
Dårlig lederskap (øker sykefraværet)
- Ser og anerkjenner de ansatte
- Skaper trygghet og åpenhet
- Er tydelig og strukturert
- Fanger opp signaler og håndterer tidlig
- Tilrettelegger ut fra individuelle behov
- Bygger tillit, fellesskap og lagfølelse
Godt lederskap (reduserer sykefraværet)
Refleksjon: Hva slags lederskap fremmes – og hva slags lederskap praktiseres – hos deg?
Hvordan HR kan styrke lederskapet – og redusere fraværet?
Her er syv konkrete og strategiske grep HR kan ta:
1. Mål lederskap – ikke bare fravær. Mål psykologisk trygghet, støtte og opplevelse av ledelse. Det gir innsikt i årsakene til nærvær – ikke bare tall på fravær.
2. Bygg lederkompetanse – systematisk. Gi alle ledere opplæring i relasjonsledelse og konflikthåndtering. Ikke tilfeldig, men strukturert og målrettet som en del av en helhetlig strategi.
3. Gjør fraværsoppfølging til ledelse – ikke bare administrasjon. Lær ledere å bruke samtaler til å vise omsorg, forstå årsaker og tilrettelegge. Det gir mer nærvær og færre skjemaer.
4. Belønn godt lederskap – ikke bare resultater. Trivsel og nærvær må inngå i evaluering, belønningssystemer og rekrutteringskriterier. Det vi måler og verdsetter, blir gjort.
5. Jobb tverrfaglig med HR, HMS og linjeledelse. Sørg for helhetlig innsikt og felles eierskap. Når HR, HMS og linjeledere snakker samme språk, skjer endring raskere.
6. Fang opp signaler før det blir fravær. Opplæring i å gjenkjenne overbelastning og mistrivsel bør være obligatorisk. Tidlig dialog kan forhindre eller redusere langtidssykmelding.
7. Del suksesshistorier internt. Når én leder lykkes med å redusere fravær og øke trivsel – fortell det. Eksempler skaper bevegelse.
Sykefravær er en ledelsessak
Sykefravær er ikke bare en HR-sak – det er en ledelsessak. Og godt lederskap er en av de mest lønnsomme investeringene virksomheten din kan gjøre. Lavere sykefravær betyr ikke bare reduserte kostnader, men også høyere ytelse, bedre kultur og økt arbeidsglede.
Refleksjon: Hva er sykefraværsnivået hos deg – og hva kan dere gjøre for å påvirke det gjennom lederskap, ikke bare rutiner?