Bygningsarbeider
Bygningsarbeider

Lønn: 24 kroner i timen

Bosniske bygningsarbeidere som jobbet for 24 kroner timen, fikk beskjed om at brudd på arbeidsavtalen i Norge også innebar sparken i Bosnia og at organisering var forbudt.

Publisert

Det opplyser Jonas Bals som er ombud for baltiske bygningsarbeidere i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Han har kopi av kontrakten som de bosniske arbeiderne mottok og aksepterte før de skulle begynne med oppussingsarbeidet ved Ansgar Hotell.

- Arbeiderne er ansatt i et bosnisk firma, og det står også nevnt at et brudd på avtalen i Norge også innebærer oppsigelse i Bosnia, sier Bals til NTB.

Selskapene Real Invest og Engra Norge AS er siktet for å ha utnyttet bosniske arbeidere under oppussing av hotellet i Oslo sentrum.

- Sjeldent grove tilfeller

Oslo Bygningsarbeiderforening, som holder til vegg i vegg med hotellet, har flere ganger vært i kontakt med de bosniske arbeiderne for å undersøke lønns- og arbeidsforhold.

Les også: Hver femte opplever sosial dumping

Om lag 30 personer har arbeidet på stedet siden ombyggingen fra hospits til hotell startet i april-mai i fjor.

- Det er sjelden å se så grove tilfeller som dette. Det viser at kampen mot sosial dumping er viktigere enn noensinne. Vi trenger enda sterkere virkemidler for å stoppe uverdige arbeidsforhold, sier ombud Odd Magnar Solbakken i Oslo Bygningsarbeiderforening til NTB.

Økokrim aksjonerte

Økokrim gikk onsdag formiddag til aksjon i forbindelse med oppussingen av hotellet. Bakgrunnen er mistanke om sosial dumping.

Styreleder Hugo Jørgensen i Real Invest opplyser til TV 2 at han var forsikret om at arbeiderne fikk fra 150 til 200 kroner timen.

Les også: Stort sprik i minstelønn

- Jeg var sikker på at de forholdene var i orden, svarte Jørgensen på en skriftlig forespørsel fra TV-kanalen.

Et mareritt

NTB lyktes ikke med å komme i kontakt med styremedlem Jan Fredrik Holseter i Engra Norge AS, men til E24 sier han:

- Hele Ansgar-prosjektet har vært et mareritt. Vi hjalp til med å opprette et norsk selskap som skulle drive entreprenørtjenester, sier Holseter.

I tillegg skal Holseters eget firma Aker Kulde AS levere VVS-tjenester på Ansgar Hotell. Ifølge Holseter er han ikke involvert i den daglige driften av Engra Norge.

Stordalen vil rydde opp

Choice-eier Petter A. Stordalen sier han vil sørge for at arbeiderne får betalt tarifflønn.

- Er det noen her som ikke har den lønnen de har krav på, så garanterer Choice at de skal få det, sa Stordalen da han besøkte byggeplassen onsdag ettermiddag.

Choice-kjeden eier ikke Ansgar hotell, men skal etter planen leie hotellet fra høsten av. Stordalen sier han føler et stort ansvar for situasjonen selv om han rent juridisk ikke har ansvaret. (©NTB)

"
Powered by Labrador CMS