Innrømmer etnisk diskriminering

Deler av arbeidslivet her i landet stenger døra for utenlandske søkere, fastslår Likestillings- og diskrimineringsombudet i en ny rapport.

Publisert

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har siden opprettelsen i 2006 mottatt 139 saker som handler om etnisk diskriminering i arbeidslivet, ifølge en rapport som legges fram i dag.

Fungerende ombud Ingeborg Grimsmo mener tallet er svært lite i forhold til den reelle diskrimineringen i arbeidsmarkedet, men sier at deler av arbeidslivet stenger døra for utenlandske jobbsøkere.

- I veldig mange saker vedgår arbeidsgivere at de har diskriminert, sier Grimsmo til Dagsavisen.

Hun legger til at flertallet av dem som hevder at de har blitt diskriminert på etnisk grunnlag, har ikke-vestlig bakgrunn.

De fleste sakene gjelder forbigåelser, der man ikke får jobben selv om man er den best kvalifiserte søkeren.

- Jeg tror vi bare skummer overflaten, sier Grimsmo. Hun oppfordrer personer som mener de er diskriminert, til å klage til ombudet.

En polsk lege er en av dem som har klaget. Han fikk ikke jobben han søkte på til tross for at han hadde klart bedre utdannelse og lengre erfaring enn personen som ble ansatt.

Ombudet konkluderte med at dette var diskriminering, noe arbeidsgiveren også innrømmet. Legen fikk deretter tilbud om en annen stilling av arbeidsgiveren, men takket nei, og jobber i dag som lege et annet sted. (©NTB)

Powered by Labrador CMS