colourbox_skolebenk
colourbox_skolebenk

Lønnsom bedriftsavtale

En kandidatundersøkelse fra NKS nettstudier viser at videreutdanning gjør veien kort til både bedre stillinger og høyere lønninger. Stadig flere studenter får dekket utdanningen av arbeidsplassen, men flere arbeidsgivere må på banen, mener rektor Dagny Blom.

Publisert

I forrige uke skrev Ledernett.no at europeiske ledere synes utdanning og kurs i lederskap er viktig, men at bare fire av ti er fornøyd med den oppfølgingen de får på arbeidsplassen.

Bedriftsavtaler mer populært

NKS Nettstudier er en av de store aktørene på fjernundervisning i Norge. De retter seg blant annet mot arbeidstakere som ønsker å bygge videre på utdannelsen, og de siste fem årene har antall bedriftsavtaler økt med 20 prosent.

15 prosent av de 4 000 studentene kommer nå på bakgrunn av slike avtaler, og i tillegg kommer arbeidstakere som tar etterutdanning uten bedriftsavtaler.

En undersøkelse blant studentene med bedriftsavtaler viser at 25 prosent får avgiften helt dekket av sin arbeidsgiver, mens 11 prosent får den delvis dekket.

- Flere må på banen

Dagny Blom, rektor ved NKS, mener at flere arbeidsgivere burde betale utdanningen til de ansatte.

- Det er mange ambisiøse folk som velger å studere hos oss for å kunne realisere sitt potensial ytterligere, og da er det litt trist at bare 25 prosent av arbeidsgiverne velger å betale for sine ansattes studier. Nettstudier gir folk muligheten til å arbeide fulltid eller deltid ved siden av studiet, og det er derfor en en vinn-vinn-situasjon for begge parter, sier hun.

Påvirker positivt

Kandidatundersøkelsen viser også at etterutdanning påvirker karrieren positivt:

- Dette gjelder både arbeidsoppgaver og lønn. Hver fjerde student har fått ny stilling hos samme arbeidsgiver. Selv om bare 2,7 prosent sier motivasjonen for å studere var høyere lønn, så opplevde 40 prosent å få det. Nesten 40 prosent sier de har fått mer relevante arbeidsoppgaver og 21 prosent har skiftet arbeidsgiver etter endt utdannelse, forklarer Blom.

Har utdannet ansatte i ti år

Fagforbundet for Ledelse og Teknikk (Addisco) er en av bedriftene som har avtale med NKS. Bedriften dekker etterutdanningen til de ansatte, og avtalen har nå vart i ti år.

Magnus Middtbø, arbeidende styreleder i Addisco, vektlegger at de ansatte er enhver virksomhets viktigste ressurs.

- Da er det helt avgjørende med kompetanseheving for å sikre virksomheten en plass i konkurranse med andre, sier han i en pressemelsing.

Han er godt fornøyd med bedriftsavtalen, og trekker frem at samarbeidet har vært bra.

- Behovet for kompetanseheving er økende, så dette er en investering for alle.

Fulltidsstudium på deltid

Oslo Kommune har hatt en avtale med NKS i tre år, og mer enn 200 ansatte i kommunen har fått hevet kompetansen sin gjennom samarbeidet.

Da avtalen ble inngått, falt valget på en løsning med enkelte ettermiddagssamlinger, kombinert med egne studier gjennom nettet. Etter halvannet år med studier ved siden av jobb, har studentene klart å gjennomføre et helt års fulltidsstudium.

"
Powered by Labrador CMS