helsesektor
helsesektor

Avslører juks hos helsepersonell

Statens autorisasjonskontor avslører hvert år en rekke personer som forsøker å jukse seg til jobb som helsepersonell gjennom å forfalske eksamenspapirer og andre typer dokumenter.

Publisert

Det blir ikke ført noen statistikk med hvor mange av avslagene som skyldes juks, men hos Statens autorisasjonskontor (SAFH), har man inntrykk av at det er en økende tendens, skriver tidsskriftet Sykepleien.

I 2006 innvilket SAFH 16 469 autorisasjoner og 2 836 lisenser. Samme år fikk 917 personer avslag om autorisasjon og 27 avslag på lisens.

Det er altså en del av disse som forsøker å skaffe seg rett til å jobbe som autorisert helsepersonell i Norge ved hjelp av forfalskede dokumenter.

Autorisasjon på kopimaskin

Et eksempel er en person som søkte om autorisasjon som sykepleier. Vedkommende viste seg å være en norsk sykepleierstudent som ikke hadde fullført utdannelsen sin.

Personen hadde likevel fått tak i autorisasjonsdokumenter fra en annen autorisert sykepleier, kopiert dem og forfalsket kopien med egne personalia. Studenten ble avsørt av sin egen arbeidsgiver, fikk sparken og ble politianmeldt.

"Marster i psykologi"

Et annet eksempel er en søknad fra en autorisert, dansk psykolog med engelsk utdannelse. Her stusset SAFHs saksbehandler på en detalj ved psykologens engelske diplom: Master i psykologi var feilstavet til "Marster".

Mistanken viste seg å være berettiget. Det engelske lærestedet hadde aldri utstedt noe diplom til dansken.

"
Powered by Labrador CMS