Dataarbeid hjemme

Hjemmearbeid truer it-sikkerheten

Mange arbeidstakere slurver med sensitiv jobbinformasjon når de tar med seg datafiler hjem fra arbeidsplassen.

Publisert

En ny undersøkelse viser at mer enn 80 prosent tar med datafiler fra arbeidsplassen for å jobbe hjemmefra, skriver nettutgaven til magasinet Aktuell Sikkerhet.

Likevel har bare 16 prosent av arbeidsgiverne retningslinjer for bruk av bedriftsdata på eksternt utstyr, og under 25 prosent sikkerhetsløsninger som regulerer nedlasting av data fra nettverket.

"

Nordmenn slurverUndersøkelsen som er gjennomført av it-sikkerhetsselskapet Check Point Software Technologies i Norge og Sverige, viser at flere nordmenn enn svensker slurver med dette.

Hele 80 prosent av nordmennene svarte bekreftende på at de har tatt med seg datafiler hjem fra jobben, mens 63 prosent av svenskene svarte det samme.

USB-minnebrikkerUndersøkelsen avslører også at mange bruker USB-minnebrikker til å transportere filene på mellom jobben og hjemmet, noe som gjør USB-porten til en akilleshæl i mange bedrifters sikkerhetssystem.

Mangler kontroll- Som tallene viser er det blitt stadig vanligere å arbeide fra hjemmekontor og mobilt, sier Leif Sundsbø, Country Manager i Check Point Software Technologies i Norge.

At ansatte laster ned og tar med seg sensitive data fra bedriftens nettverk til eksterne enheter, kan representere en betydelig sikkerhetsrisiko hvis ikke sikkerheten tas på alvor.

- Det er derfor alvorlig at så mange bedrifter verken har retningslinjer for nedlastingen eller sikkerhetssystemer som beskytter dataene mot uvedkommende. Dette betyr også at de mangler kontroll over hvem som laster ned hva.

Jobber uten retningslinjerBlant de spurte i undersøkelsen svarer bare 15, 6 prosent bekreftende på at egen arbeidsgiver har en policy med retningslinjer for nedlasting av datafiler fra bedriftens datasystem. Over 63 prosent svarer Nei på dette, mens over 21 prosent svarer Vet ikke.

Svenskene flinkereSvenskene er tilsynelatende flinkere også på dette området, ettersom 49 prosent av de spurte i Sverige svarer at arbeidsgiver har en policy på området. Likevel svarer hele 51 prosent nei eller vet ikke på dette spørsmålet.

Mangler sikkerhetssystemResultatene i undersøkelsen kan tyde på at mange norske arbeidsgivere stoler blindt på sine ansatte.

I tillegg til at mange mangler retningslinjer for nedlasting, er det svært få arbeidsgivere som implementer sikkerhetssystemer som kan kontrollere nedlastingen av data fra bedriftens internsystem.

Powered by Labrador CMS