Personal og Ledelse 3/2021 er ute nå

Geir Aker (45) har vokst inn i rollen som «fenriken» i TV2s største seersuksess Kompani Lauritzen. Men under den oransje bereten finnes det så uendelig mye mer enn denne bryske og fryktsomme mannen i grønt.

Publisert

For alle som følger den svært populære TV-serien gjennom episode etter episode, er det ikke spesielt vrient å oppfatte hvordan fenriken blir sett på av deltakerne selv. Han er sur, han sprer frykt, han setter deg ut, han stiller vanskelige spørsmål og han er aldri fornøyd. Absolutt aldri.

– For meg er Kompani Lauritzen som en helt reell jobb. Vi er der for å drifte en militær enhet, og det har jeg gjort mange ganger før. I dette oppdraget ligger noe av det aller viktigste for meg: Å løfte folk.

I Personal og Ledelse kan du lese et stort intervju med Geir Aker. I tillegg finner du dette:

Findus har gått sin egen «Well Way»

I fem år har frossenmatgiganten Findus jobbet med å etablere en helsekultur. Det er fire fokusområder i programmet «Our Well Way» som styrer skuta nå, men både de ansatte og ledelsen har regien.

Når stress blir farlig for deg: – Mestring er løsningen

Hvis du ikke følger med i timen og er oppmerksom på faresignalene, vil det usunne stresset gi deg problemer i lang tid fremover. Psykolog Silje Endresen Reme hjelper deg et stykke på vei.

Perspektiv:

Kjeder du deg?

Fortvil ikke. Du er ikke alene. Og ikke er det farlig heller! Når dagene blir like over tid og de samme aktivitetene gjentar seg, eller uteblir, kan vi lett kjenne på kjedsomhet. Å kjede seg fremkaller ofte rastløshet. Rastløshet kan føre til frustrasjon og uro. En negativ spiral vi ønsker å komme oss ut av.
Av Nordis Vik Olausson, leder i næringsliv og idrett.

Mette Bugge: – «Senåringene» er gull verdt

Bokaktuelle Mette Bugge vil sprenge myter om seniorene i arbeidslivet. Det vil hun gjøre med sin nye bok «Senior - Veien til et langt og lykkelig arbeidsliv».

Slik takler du de irriterende kollegene

– Det er bare bra at man irriterer seg. Ingen grunn til å skamme seg over det. Det betyr bare at du har sterke meninger og synspunkter på hvordan jobben bør utføres – og hvordan vi skal ha det med hverandre på jobben.

Egen pensjonskonto er innført: Så hva gjør vi nå?

Fra januar i år fikk vi Egen pensjonskonto. Men det slutter naturlig nok ikke der når det gjelder beslutninger som skal tas. I kjølvannet av innføringen er det mye å ta stilling til – både for arbeidsgiver og arbeidstaker.

Lønn og personvern:

Kravene i GDPR må dokumenteres

Virksomheter som behandler personopplysninger må dokumentere at de etterlever GDPR, og denne dokumentasjonen er det første Datatilsynet vil etterspørre ved et eventuelt tilsyn. Datatilsynet har hittil i år snart gitt flere bøter enn i hele fjoråret. Det er svært betimelig å spørre; har din virksomhet all personverndokumentasjon på plass?

Advokat Nils H. Storeng svarer

  • Bindingsavtale i forbindelse med utdanning
  • Oppsigelse: Kan arbeidstaker beholde stillingen til rettskraftig dom?
  • De fleste har velferdspermisjon, men...
  • Ansettelsestid med eller uten fravær?
  • Dokumentasjonen må holde hele veien

Psykologene:

Slik skaper vi personlig bærekraft i jobblivet

Et av det moderne arbeidslivets største utfordringer er hvordan vi kan balansere jobb og privatliv på en god måte – det å skape personlig bærekraft i en travel hverdag. Som leder bør du legge til rette for et godt, produktivt og helsefremmende arbeidsmiljø for deg og dine medarbeidere.

TEMA: HR-TEKNOLOGI

Slik tar du de vanskelige avgjørelsene

Det er ofte komplisert å fatte beslutninger rundt HR-teknologi. De ligger gjerne i skjæringspunktet mellom HR og IT, det går årevis mellom hver gang, og de involverer store kostnader og endringer. Det er heller ikke så lett å se om avgjørelsen i det hele tatt er nødvendig å ta. Derfor blir de dessverre også ofte utsatt.

HR-TEK-studiet: – Vi må ikke tro at alt kan erstattes

HR-miljøene i svært mange bedrifter og organisasjoner vil gå gjennom store endringer i årene som kommer. Startskuddet har bare så vidt gått for den omfattende digitaliseringen. Nyutdannede HR-teknologistudenter står klare til å rykke inn.

Skyen knytter sammen utvikling og system

I gamle dager var det nok å sørge for at medarbeiderne dine kunne gjøre jobben sin på en sikker og produktiv måte. Om du fikk til det, kunne du være trygg på å få deres lojalitet i retur. Lykkes du ikke med å skape en god medarbeideropplevelse, vil du få problemer med å holde på dem.

Hva er det med Clubhouse?

Det er slettes ikke sikkert at du har stiftet bekjentskap med Clubhouse ennå. Men ganske mange har kommet seg på innsiden, kjent litt på mulighetene – og tatt noen valg. Er det noe jeg kan ha bruk for? Eller er det bare enda en kortvarig «greie»?

Er den digitale læringsplattformen relevant nok?

En digital læringsplattform, eller Learning Management System (LMS), er nå den naturligste del av vårt strategiske HR-verktøy. Her kan du lese hvordan den ble det, og selv vurdere hvor langt du har fulgt utviklingen.

Faste sider

Aktuelt
Flere sider med bransjenyheter, tips og råd.

HR-guiden
Nyttige kontakter for deg som jobber med HR og ledelse.
Nettutgaven finner du her

Personal og Ledelse

Personal og Ledelse kommer ut 8 ganger årlig og er Norges ledende tidsskrift for ledere med personalansvar. Bladet gir lett forståelig fagstoff, aktuelle temaer, metodebeskrivelser og gode råd om ledelse og utvikling av bedriftens viktigste ressurs; medarbeiderne.

Bestill abonnement


Last ned enkeltsider eller hele bladet

Powered by Labrador CMS