
Kan arbeidsgiver bestemme pensjonsalderen?
UKENS DILEMMA: Kan arbeidsgiver endre pensjonsalderen etter "arbeidets art"?
Hei!
Vi jobber med å utforme nye ansettelsesavtaler og pensjonsavtaler i vår bedrift og ønsker blant annet å endre noe på pensjonsalderen. Vi ønsker ikke nødvendigvis å ha en felles pensjonsalder for alle ansatte da denne skal være noe relativ i henhold til arbeidets art. Vi ønsker å skape en god balanse mellom yngre og den mer voksne arbeidstakergruppen men kanskje med hovedvekt på et yngre miljø fremover. Hvor går lovens grenser med tanke på hva som er akseptable pensjons-aldersgrenser uten at dette vil komme i konflikt med eventuelle aldersdiskrimineringsforbud eller saklighetskrav?
Advokat Jens Kristian Johansen i Grette

Utgangspunktet er at når en arbeidstaker fyller 70 år, så kan arbeidsgiver bringe arbeidsforholdet til opphør uten særlig grunn. Dette fremkommer av arbeidsmiljøloven § 15-13a som ble tilføyd i 2010. At en arbeidstaker har fylt 70 år er altså saklig grunn for oppsigelse uansett hvilken helsetilstand arbeidstaker er i. Det er riktignok ikke slik at arbeidsforholdet automatisk faller bort ved fylte 70. Bestemmelsen er en rettighet for arbeidsgiver og ikke en plikt for arbeidstaker til å fratre.
Bestemmelsen utelukker ikke at det ved lov, tariffavtale eller på et annet gyldig rettsgrunnlag kan fastsettes en lavere aldersgrense enn 70 år dersom dette er saklig begrunnet og ikke er uforholdsmessig inngripende for arbeidstaker jf. arbeidsmiljøloven § 13-3 annet ledd. Det må altså foretas en bred skjønnsmessig vurdering av om aldersgrensen er nødvendig for å oppnå et saklig formål og at den ikke er uforholdsmessig inngripende overfor arbeidstaker.
Rettspraksis
Det er vanskelig å si noe konkret om når en aldersgrense vil stride imot kravet til saklighet og forholdsmessighet, men Høyesterett har likevel trukket frem noen hensyn som bør tas med i vurderingen. I en avgjørelse fra 2010 (Rt. 2010 s. 202) ble det lagt til grunn at formål som må anses legitime er sysselsettings-, arbeidsmarkeds- og yrkesutdanningspolitiske formål. Disse kommer av EUs rådsdirektiv om generelle rammebestemmelser om likebehandling med hensyn til beskjeftigelse og erverv. I den konkrete saken ble den lave aldersgrensen begrunnet i de ansattes sikkerhet og helse, noe Høyesterett mente var i tråd med direktivets rammer, og aldersgrensen på 60 år for en oppsagt sjømann var dermed ikke i strid med forbudet mot aldersdiskriminering.
En annen sak fra 2011 (Rt. 2011 s. 964) gjaldt hvorvidt en bedriftsintern aldersgrense på 67 år var i strid med forbudet mot aldersdiskriminering. Her la Høyesterett vekt på hensynet til arbeidsdeling mellom generasjonene, at mange andre arbeidstakere selv ønsket å gå av med pensjon rundt fylte 67 og at arbeidsgiver ønsket å ha en felles aldersgrense for alle arbeidstakere av hensyn til forutberegnelighet. Siden aldersgrensen ble ansett å være høy i europeisk sammenheng, og de som gikk av mottok en god tjenestepensjon, var heller ikke aldersgrensen i strid med EUs rådsdirektiv. Arbeidstakeren vant dermed ikke frem og en aldersgrense på 67 år ble ansett ikke å stride imot forbundet mot aldersdiskriminering.
Alt i alt så vil vurderingen være noe forskjellig fra bransje til bransje. I eksempelet fra 2010 ble det godtatt en relativ lav aldersgrense (60 år) på grunn av yrkets art. En sjømann vil eksempelvis ha betraktelig større fysiske utfordringer i sitt yrke enn et kontorbasert yrke, så dette har åpenbart mye å si i vurderingen. Et viktig hensyn er også som vi ser fra 2011-eksempelet at det å gjøre plass til yngre arbeidstakere kan være et legitimt formål. Det er kanskje ønskelig å få en spredning mellom generasjonene i bedriften, og da må det være adgang til dette uten at forbudet mot aldersdiskriminering kommer for mye i veien.
Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no
Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Har du leder- eller personalansvar? Bestill et abonnement på Personal og Ledelse i dag!
"