
Kan ansatte kreve overtidsbetaling for jobbing i helgene?
En bedriftsleder lurer på om ansatte, som har svært fleksible arbeidsdager, kan kreve overtidsbetaling for arbeid utført i helgen.
Hei!
Noen av våre medarbeidere har svært fleksible arbeidsdager. Nå er det noen som mener de har krav på overtidsbetaling for det arbeidet som utføres i helgene. Er dette riktig? Det er ingen tariffavtale som regulerer arbeidsforholdene.
Når kan overtidstillegg kreves?

Advokat Jens Kristian Johansen.
Det er ingen regler i arbeidsmiljøloven som gir arbeidstakere rett til overtidsbetaling for helgearbeid. Krav på overtidstillegg utløses når en arbeidstaker arbeider mer enn det som kalles alminnelig arbeidstid. Den alminnelige arbeidstiden utgjør normalt 9 timer om dagen og 40 timer i uka, og det er arbeid utover dette som gir rett til tillegg.
Helgearbeid gir ikke automatisk tillegg i lønn
For at de ansatte skal ha krav på overtidstillegget på 40 prosent må de altså jobbe mer enn 9 timer om dagen, eller mer enn 40 timer i løpet av en uke. Det er ingen regler som gir rett til overtidsbetaling for kveldsarbeid eller helgearbeid.
Det er imidlertid noen som har avtaler som gir bedre rettigheter enn loven. I enkelte bransjer er det normalt med tillegg for både kvelds- og helgearbeid, eller for ubekvem arbeidstid, men dette må i så fall følge av en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Hvis det foreligger en avtale om ekstra betalt, er det dette som gjelder.
Gjennomsnittsberegning
Arbeidsgiver og arbeidstaker har mulighet til å inngå skriftlig avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden, som innebærer at den alminnelige arbeidstid kan ordnes slik at det i enkelte perioder arbeides mer enn normal arbeidstid uten at krav på overtidstillegg utløses. Forutsetningen er at det arbeides mindre i andre perioder.
For en periode på inntil ett år, kan arbeidsgiver og arbeidstaker avtale at arbeidstiden fordeles slik at man kan jobbe inntil 9 timer i løpet av 24 timer, og inntil 48 timer i løpet av 7 dager. Gjennomsnittet i perioden må likevel ikke overstige lovens grenser for alminnelig arbeidstid. Det er imidlertid frivillig for arbeidstaker om slik avtale skal inngås.
Unntak fra overtidsreglene
Arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven kan fravikes for ansatte i "ledende" eller "særlig uavhengige stillinger". Reglene om overtidstillegg gjelder med andre ord ikke for disse gruppene ansatte.
Du skriver at noen av deres ansatte har fleksible arbeidsdager, og det bør vurderes om arbeidstakerne som krever overtid kan sies å være ansatt i ledende eller særlig uavhengige stillinger. Hvorvidt en arbeidstaker innehar en ”særlig uavhengig stilling” eller ikke, beror på en individuell vurdering. Blant annet vil det være av betydning om arbeidstakeren har frihet hva gjelder valg av arbeidsoppgaver, tidspunkt for gjennomføring av disse, lønn, mulighet for å delegere osv.
-----------------------------
Har du spørsmål til vår spalte Ukens dilemma? Send en e-post til karine@askmedia.no. Dersom advokaten svarer vil det bli lagt ut som en artikkel på disse sidene.
Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no
"