Møtekultur

Hvem har fortrinnsrett ved nyansettelser?

UKENS DILEMMA: En bedrift har nedbemannet for en tid siden, men nå har oppdragsmengden økt og de trenger flere medarbeidere igjen. En del av stillingene har endret seg og lederen lurer på om de må ansette medarbeidere som tidligere ble nedbemannet. Les svaret fra advokaten her.

Publisert

Hei!

Vi gjennomførte for en stund siden en nedbemanning i bedriften på grunn av mangel på oppdrag. Nå har vi igjen behov for ansatte, men ikke på de samme områdene som tidligere. Vi har utlyst stillinger og en av søkerne mener at hun har fortrinnsrett til ansettelse. Plikter vi å ansette henne?

Advokat Jens Kristian Johansen.

Det følger av reglene i arbeidsmiljøloven § 14-2 at arbeidstaker som tidligere er sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, kan ha fortrinnsrett til ny ansettelse i virksomheten. Bestemmelsen vil med andre ord kunne begrense en arbeidsgivers rett til å bestemme hvem som skal ansettes i en ny stilling. Det er imidlertid flere vilkår som må være oppfylt før en tidligere ansatt kan kreve ny ansettelse.

Interne omplasseringer utløser ikke fortrinnsrett

For det første må det foreligge en situasjon som utløser fortrinnsrett. Det er kun nye ansettelser som utløser fortrinnsrett, slik at for eksempel interne omplasseringer ikke utløser fortrinnsrett. Fortrinnsretten gjelder imidlertid ikke bare for tidligere faste ansatte. Den gjelder også for midlertidige ansatte, deltidsansatte og for arbeidstakere som har avtalt redusert stilling for å unngå oppsigelse. Vikarer har imidlertid ikke fortrinnsrett.

Kun oppsigelse på grunn av virksomhetens forhold

For det andre må den tidligere ansatte ha blitt oppsagt som følge av forhold ved virksomheten selv. Aktuelle eksempler på dette er nedbemanning eller rasjonalisering. En arbeidstaker som har blitt oppsagt som følge av egne forhold har ikke fortrinnsrett – det samme gjelder om en ansatt selv har sagt opp sin stilling.

Vilkår for fortrinnsrett

Det er kun dersom arbeidstakeren har vært ansatt i til sammen 12 måneder i de siste to årene at fortrinnsretten gjelder.

Fortrinnsretten gjelder videre kun dersom den oppsagte er kvalifisert til stillingen. I vurderingen av om arbeidstakeren er kvalifisert kan det legges vekt på personlige så vel som faglige egenskaper. Så lenge den fortrinnsberettigede er kvalifisert, har arbeidsgiver ikke anledning til å ansette andre bedre kvalifiserte kandidater.

Fortrinnsretten er tidsbegrenset

En oppsagt arbeidstaker har fortrinnsrett fra oppsigelsestidspunktet og i ett år etter utløpet av oppsigelsestiden.

Dersom et tilbud om ny ansettelse avslås av arbeidstaker, eller ikke aksepteres innen 14 dager, faller fortrinnsretten bort for godt. Arbeidsgiver trenger ikke å tilby vedkommende andre stillinger på et senere tidspunkt.

Brudd på fortrinnsrett

Virkningene av brudd på reglene om fortrinnsrett følger av arbeidsmiljøloven § 14-4. I henhold til bestemmelsen vil den tidligere ansatte kunne kreve dom for at hun eller han skulle vært ansatt i stillingen, og vedkommende kan kreve erstatning for økonomisk og ikke-økonomisk tap.

----------------

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

"
Powered by Labrador CMS