
Hva skjer med de ansatte når en avdeling selges?
En bedrift skal selge en avdeling og lurer på om de ansatte kan bli i bedriften eller om de må følge med over til ny arbeidsgiver. Les svaret fra advokaten her.
Hei!
En av våre avdelinger skal selges, slik at mange av våre ansatte vil få nytt arbeidssted og ny arbeidsgiver. Har arbeidstakerne plikt til å følge med over til ny arbeidsgiver, eller kan de velge å forbli hos oss?
Reservasjonsrett

- arbeidstakers adgang til å motsette seg
Advokat Jens Kristian Johansen.
Arbeidstakere som omfattes av en virksomhetsoverdragelse har rett til å bli med over til den nye arbeidsgiveren på de samme individuelle arbeidsvilkår som tidligere. Det fremkommer imidlertid av arbeidsmiljøloven § 16-3 at en arbeidstaker kan motsette seg at arbeidsforholdet overføres til ny arbeidsgiver. Dette er den såkalte reservasjonsretten.
Etter arbeidsmiljøloven § 16-3 annet ledd må arbeidsgiver sette en frist for utøvelse av reservasjonsretten, og arbeidstaker må gjøre reservasjonsretten gjeldende skriftlig innen denne fristen.
Fristen kan ikke være kortere enn 14 dager etter at arbeidsgiver har gitt informasjon til arbeidstakerne om overdragelsen – herunder om grunnen til overdragelsen, fastsatt eller foreslått dato for overdragelsen, de rettslige, økonomiske og sosiale følger av overdragelsen for arbeidstakerne, endringer i tariffavtaleforhold med videre, jf. arbeidsmiljøloven § 16-6, jf. § 16-5.
Ved utøvelse av den lovfestede reservasjonsretten har ikke arbeidstaker rett til å fortsette arbeidsforholdet hos tidligere arbeidsgiver, se nedenfor om valgrett. Utøvelse av reservasjonsrett innebærer følgelig et automatisk opphør av arbeidsforholdet.
Loven regulerer ikke på hvilket tidspunkt arbeidsforholdet opphører ved utøvelse av reservasjonsretten, men det mest nærliggende er at arbeidsforholdet avsluttes på overføringstidspunktet. Så fremt den avtalte oppsigelsestiden ville utløpt etter dette, kan det nok argumenteres for at dette tidspunktet bør være avgjørende.
En arbeidstaker som har benyttet seg av reservasjonsretten har imidlertid under visse forutsetninger, fortrinnsrett til ny ansettelse hos tidligere arbeidsgiver. Fortrinnsretten forutsetter at arbeidstakeren har vært ansatt i virksomheten i 12 måneder de siste to år før overdragelsestidspunktet, og at det gjelder en stilling som vedkommende er kvalifisert for.
Fortrinnsretten faller bort dersom arbeidstaker ikke har akseptert tilbud om ansettelse i en passende stilling senest 14 dager etter at tilbudet ble mottatt. Videre vil fortrinnsretten ved utøvelse av reservasjonsrett måtte vike for fortrinnsrett etter nedbemanning (arbeidsmiljøloven § 14-2 nr. 1), for deltidsansatte (arbeidsmiljøloven § 14-3), for midlertidig ansatte som er nedbemannet (arbeidsmiljøloven § 14-2 nr. 2) og for ansatte med redusert arbeidstid (arbeidsmiljøloven § 10-2 nr. 4).
Valgrett – arbeidstakers adgang til å forbli hos gammel arbeidsgiver
En arbeidstaker har i visse tilfeller også rett til å forbli i den nåværende virksomheten. Denne valgretten er ulovfestet og forutsetter at overføringen til ny arbeidsgiver må føre til ikke uvesentlige negative endringer i arbeidstakers situasjon.
Valgretten er kun praktisk hvor det fortsatt er virksomhet hos den gamle arbeidsgiveren. Med andre ord dersom kun deler av virksomheten overdras, eksempelvis selskaps resepsjons-, vaktmester- eller kantinetjeneste. Ettersom valgretten ikke er lovfestet, er det ikke fastsatt en frist for å utøve valgrett. Praktiske hensyn og sammenhengen i regelverket tilsier imidlertid at fristen må være den samme for valgrett som for reservasjonsrett, altså 14 dager.
"