
Hva må en sluttavtale inneholde?
UKENS DILEMMA: En bedrift ønsker å avslutte et arbeidsforhold med en medarbeider og lurer på hvilke krav som stilles til en sluttavtale.
Hei!
Vi ønsker å avslutte et arbeidsforhold med en ansatt og vurderer å tilby vedkommende en sluttavtale. Er det formkrav til en sluttavtale og hva reguleres vanligvis i en slik avtale?
Advokat Jens Kristian Johansen.

I noen tilfeller vil det være praktisk og hensiktsmessig å inngå såkalte sluttavtale med ansatte når man ønsker å avslutte et arbeidsforhold i stedet for å gå veien om en formell oppsigelse.
Formkrav
En sluttavtale må inngås skriftlig, men i motsetning til en oppsigelse gjelder ingen andre formkrav for en sluttavtale. En sluttavtale er en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om en frivillig avslutning av arbeidsforholdet der partene blir enige om at deres forpliktelser etter arbeidsavtalen opphører.
Sluttavtalens utforming kan variere både i forhold til hvilke ytelser som inkluderes og omfanget av disse ytelsene. Den økonomiske verdien av en sluttavtale kan være alt fra tilnærmet null til flere millioner kroner etter arbeidsforholdets art og avslutning.
Fritak fra arbeidsplikt
Det er svært vanlig at en sluttavtale regulerer arbeidstakers fritak fra arbeidsplikt ved at arbeidstaker fritas fra å jobbe helt eller delvis i en oppsigelsesperiode. Arbeidstaker kan fritas fra arbeidsplikt umiddelbart etter at sluttavtalen er signert eller det kan avtales at arbeidstaker jobber i en periode etter at sluttavtale er inngått selv om det betales lønn for en lengre periode.
Etterlønn og konkurranseklausul
En viktig del av en sluttavtale er gjerne etterlønn som økonomisk kompensasjon for arbeidstaker. Etterlønnen i en sluttavtale varierer fra avtale til avtale og avhenger ofte av om det samtidig avtales en konkurranseklausul som begrenser arbeidstakers adgang til å ta ansettelse i, etablere eller drive konkurrerende virksomhet med arbeidsgiver.
Feriepenger
Feriepengegrunnlaget er etter ferieloven " arbeidsvederlag som er utbetalt i opptjeningsåret". Som "arbeidsvederlag" regnes lønn og annet vederlag den ansatte har fått utbetalt for utført arbeid. Siden etterlønn ikke er vederlag for utført arbeid, inngår ikke dette i feriepengegrunnlaget. Dersom det skal tilkomme feriepenger også på etterlønnen må dette reguleres i avtalen. Ved oppsigelse beregnes som hovedregel feriepenger på lønn som betales i oppsigelsestiden.