Slutte-jobb-2.jpg

Hva gjør vi når ansatte går til konkurrenten?

UKENS DILEMMA: En bedrift opplever stadig at ansatte slutter og begynner hos konkurrenten. Som følge av dette mister virksomheten viktige kunder. Hvordan kan de håndtere dette?

Publisert

Hei!

Vi opplever fra tid til annen at ansatte slutter og starter hos konkurrenter. Det hender også at flere slutter samtidig og går til samme konkurrent, og at vi mister kunder på grunn av dette. Er det noe vi kan gjøre for å hindre at dette skjer?

Kan arbeidsgiver beskytte seg mot konkurranse fra tidligere ansatte?

Advokat Jens Kristian Johansen.

Så lenge et ansettelsesforhold består er arbeidsgiver beskyttet mot konkurranse fra sine ansatte av den ulovfestede lojalitetsplikten som gjelder i arbeidsforhold. Det finnes imidlertid også ulike typer avtaleklausuler som kan beskytte mot konkurranse i en periodeetterat nøkkelpersonell i bedriften slutter.

Konkurranseklausuler

For eksempel kan arbeidstaker og arbeidsgiver ved avtale begrense arbeidstakers adgang til å ta ansettelse i, etablere eller drive konkurrerende virksomhet med arbeidsgiver i en periode etter ansettelsesforholdet. Arbeidsgiver kan på denne måten sikre seg et vern i en periode og beskytte bedriftens interesser. Utformingen av konkurranseklausulen må vurderes grundig, slik at gir tilstrekkelig vern uten at den går for langt slik at man risikerer at den settes til side som ugyldig.

Hovedregelen er at en avtalt konkurranseklausul er bindende mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Det følger imidlertid av avtaleloven § 38 at en konkurranseklausul helt eller delvis kan settes til side hvis den er urimelig eller strekker seg lenger enn arbeidsgivers behov for vern mot konkurranse tilsier. Om arbeidstaker mottar lønn under karantenetiden er ikke avgjørende, men vil ha betydning i gyldighetsvurderingen.

Andre klausuler

Utover dette er det adgang til å avtale med den ansatte at vedkommende for en periode forbys å oppsøke kunder eller tar ansettelse hos kunder ("kundeklausuler"/ "rappeklausuler"), og det kan avtales at den ansatte ikke har adgang til å forsøke å rekruttere fra sin tidligere arbeidsgiver ("ikke-rekrutteringsklausuler").

Slike klausuler kan ikke settes til side med grunnlag i avtaleloven § 38, men vil kunne settes til side etter andre regler i avtaleloven om urimelige avtaler. Utgangspunktet er også her at avtalen er gyldig og bindende mellom partene, men formuleringene bør vurderes grundig slik at det ikke oppstår slik problematikk i etterkant.

Konsekvens ved brudd

For å stanse konkurranse fra ansatte som er bundet av konkurranseklausuler kan arbeidsgiver begjære såkalt midlertidig forføyning. Slike saker behandles raskt, og vil kunne pålegge ansatte å stanse de handlinger som strider mot det som er avtalt.

Hvis man har inngått en avtale om konkurranseforbud el. kan arbeidsgiver også kreve erstatning for det økonomiske tap de blir påført som følge av brudd på denne. Ofte kan det økonomiske tapet være vanskelig å fastsette, og det hender derfor at det i slike klausuler opereres med en fastsatt bot ved brudd.

----------------

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

"
Powered by Labrador CMS