Miljøsertifisering

Hva betyr det å være solidarisk ansvarlig for innleid arbeidskraft?

Etter at det ble vedtatt å implementere vikarbyrådirektivet i norsk rett har flere nye regler om innleie fra vikarbyråer trådt i kraft. Fra 1. januar ble det såkalte likebehandlingsprinsippet gjeldende, som innebærer at en innleid arbeidstaker skal ha de samme lønns- og arbeidsvilkår som om vedkommende var ansatt direkte hos innleier for å utføre samme arbeid.

Publisert

Hei!Vi leier inn en del arbeidskraft og har plukket opp at vi kan være solidarisk ansvarlige for de innleide arbeidstakernes lønn fra og med 1. juli i år. Hva innebærer egentlig dette? Hvordan kan vi hindre at innleide krever lønn direkte fra oss?

Nytt solidaransvar for innleier

Fra 1. juli 2013 trådte også det såkalte solidaransvaret for innleier i kraft. I utgangspunktet er det vikarbyrået som er ansvarlig for å utbetale lønn til den innleide arbeidstakeren. Solidaransvaret gir imidlertid den innleide arbeidstakeren anledning til å kreve lønn direkte av innleier. Vilkåret er at lønnen vikaren får fra sin egen arbeidsgiver (vikarbyrået) ikke tilfredsstiller det såkalte likebehandlingsprinsippet.

Hva skjer hvis innleier får et krav mot seg?

For at innleier skal være forpliktet til å betale lønn til den innleide arbeidstakere må visse frister være overholdt. Den innleide må ha fremmet sitt krav skriftlig overfor innleier innen tre måneder etter lønnskravets forfall.

Dersom fristen er overholdt av den innleide arbeidstakeren plikter innleiebedriften å betale lønnskravet innen tre uker.

Hvordan unngå lønnskrav fra de innleide?

For å unngå at solidaransvaret utløses bør man før avtaleinngåelse sikre at vikarbyrået oppfyller de nye reglene som gjelder, herunder likebehandlingskravet. I den forbindelse er det viktig at innleier gir vikarbyrået de opplysninger som er nødvendige for at vikarbyrået skal kunne ivareta kravet om likebehandling. Denne informasjonsplikten er også lovfestet i arbeidsmiljøloven. Dersom vikarbyrået ikke har nødvendig kunnskap om lønns- og arbeidsvilkårene som gjelder hos innleier øker naturlig nok sjansen for at vikarbyrået utbetaler feil lønn, og solidaransvaret vil da kunne gjøres gjeldende.

Tips til kontraktsinngåelsen

Et godt råd til bedrifter som er usikre på om vikarbyrået vil følge reglene om likebehandling er å innta en klausul i kontrakten som gir innleier rett til å holde tilbake deler av kontraktssummen frem til det er klart at vikarene får den lønnen vedkommende skal ha. Det kan også være en ide å regulere regressadgangen i kontrakten mellom innleier og vikarbyrå for det tilfellet at solidaransvaret blir gjort gjeldende.

-----------------------------

Har du spørsmål til vår spalte Ukens dilemma? Send en e-post til karine@askmedia.no. Dersom advokaten svarer vil det bli lagt ut som en artikkel på disse sidene.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

"
Powered by Labrador CMS