stolthet ved kristiansand dyrepark
stolthet ved kristiansand dyrepark

Personal og Ledelse: Belønning og motivasjon

I denne utgaven kan du lese om motivasjon ved Kristiansand Dyrepark og om ansatte som sliter med senskader etter terrorangrepet i 2011. Få også med deg vår gjesteskribent, Bjørge Stensbøl, som skriver om vinnerskallene. Vi har også tatt en uhøytidelig prat med toppsjefen i NAV, Joakim Lystad, som snakker om utfordringer og gleder i jobben.

Publisert

Tema for Personal og ledelse nummer 6/2013

Belønning og motivasjon:

– Vi har nok et produkt som virker selvmotiverende på våre ansatte, tror Per Arnstein Aamot i Kristiansand Dyrepark. Men han legger til at ting ikke nødvendigvis blir slik av seg selv: – Vi har lenge vært opptatt av å skape stolthet både i selve produktet og av arbeidsplassen, sier han.Som leder prøver han å motivere gjennom å være til stede og gå foran med gode eksempler.

Regjeringskvartalet:

I terrorangrepet mot regjeringskvartalet den 22. juli 2011 mistet åtte mennesker livet og over 200 ble skadet. Nå pågår et forskningsprosjekt som ser på de psykiske senskadene hos de ansatte i regjeringskvartalet.Resultatet fra den første undersøkelsen, som ble gjennomført i april og mai 2012 og offentliggjort i sommer, viser at hele 24 prosent av de som var på jobb i regjeringskvartalet har utviklet Posttraumatisk stresslidelse (PTSD). – Det bekrefter at det er en sammenheng mellom eksponering og senere reaksjoner. Når man må prioritere hvem som skal få psykologisk førstehjelp etter en slik hendelse, bør førsteprioritet gis til dem som var involvert, sier psykolog Marianne Berg til Personal og Ledelse.

Motivasjon:

Motivasjon er noe av det som det er forsket mest på i organisasjonsteori de siste hundre årene, ifølge Dag Ingvar Jacobsen. Et velkjent hovedfunn ble gjort for flere tiår tilbake, der forskerne skilte tydelig mellom indre og ytre motivasjon.– Til den første kategorien hører gleden ved å gjøre jobben og utvikle seg, til den andre hører blant annet lønn. De aller fleste motiveres betydelig mer av indre motivatorer. Lønn ser ut til å bety litt mindre. Men vi må ikke gå i den fella og tro at lønn ikke har noen betydning.

Verdens beste vinternasjon:

Gjennom alle de 15 årene jeg jobbet som toppidrettsleder, var norsk toppidretts målsettinger krystallklare: Visjonen var å trene og lede best i verden, mens målet var å bli verdens beste vinternasjon. Vi skulle også bli nr. 3 i Europa, vinter- og sommer OL sett under ett. Det var tidkrevende å nå målsettingene, men en kontinuerlig og systematisk jakt på forbedringer – ofte på små detaljer som utgjør den store forskjellen på gull og fjerdeplasser – førte til at vi lyktes.

Vi innfridde målene våre. Etter sommer-OL i Sydney og vinter-OL i Salt Lake City var vi tredje beste nasjon i Europa på IOCs medaljeoversikt. I Salt Lake var vi beste nasjon. Kan tenkningen, verktøyene og metodene som lå til grunn for utviklingen inspirere og motivere til lignende tenkning og initiativ på andre områder?

Hva sier topplederne om godt lederskap?

Personal og Ledelse har snakket med rundt 50 toppledere om hva som kjennetegner godt lederskap. I denne artikkelen oppsummerer vi med 28 punkter som kjennetegner god ledelse for; lederen, organisasjonen og medarbeiderne og teamet.

Det har vært en del negative medieoppslag om NAV, hva gjør det med deg som leder?– Det er nok mest krevende for våre ansatte. Men jeg mener det er viktig at vi er positive til saklig kritikk av det vi gjør. Det må vi tåle og det lærer vi av, selv om det kan være ubehagelig. Det som har vært tungt for en del ansatte, er at vi i etterkant av drapet på en kollega, har vært gjenstand for en del negativ kritikk og hetslignende uttalelser - spesielt i sosiale medier. Det har vært tungt å forholde seg til at enkelte har kommentert at de synes det var på tide at noen gikk til aksjon, eller at det var greit at man tok en Breivik. Slike uttalelser synes jeg er smakløse. Når jeg da tenker på våre ansatte som møter vold og trusler på jobben, så er ikke dette greit. Jeg synes det er svært uheldig og vanskelig.

Les hele intervjuet med Joakim Lystad i Personal og Ledelse nummer seks som nå er på vei ut i posten til våre abonnenter. God lesning!

Dersom du ikke abonnerer på Personal og Ledelse kan du bestille det her.

"
Powered by Labrador CMS