hms-illustrasjon11
hms-illustrasjon11

Ti tips for bedre HMS

Skal du skape en helsefremmende arbeidsplass må HMS-tankegangen bli en del av lederskapet og de daglige rutinene.

Publisert

Ill.foto: Colourbox

Det finske Arbetshälsoinstitutet har utarbeidet en liste med 10 spørsmål som kan være til god hjelp i HMS-arbeidet på arbeidsplassen. Målet med listen er å øke kunnskapen om hvordan man kan skape mer helsefremmende arbeidsplasser.

– God planlegging kan skape en felles forståelse omkring spørsmål som gjelder helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen. Det er viktig å utrede hvilke individuelle tiltak som er nødvendig, for eksempel hvilke arbeidstakere som trenger fleksible arbeidstider for å orke arbeidet sitt. Det er også viktig at man måler nytten av de tiltak som iverksettes, sier spesialekspert Anne Salmi ved Arbetshälsoinstitutet.

En konkurransefordel

Det er spesielt viktig å forstå hvordan ulike helsefremmende tiltak påvirker sikkerheten i arbeidet, mener Salmi.

– Man kan for eksempel merke hvordan det kan gjøres færre feil på jobb når kantinematen blir sunnere. Å kunne identifisere de faktorene i arbeidet som er viktige for de ansattes helse og trivsel er en konkurransefordel for arbeidsgiveren, konstaterer hun.

Sjekkliste

Sjekklisten med de ti spørsmålene finner du her.

– Det er viktig at medarbeiderne får være med å planlegge de helsefremmende tiltakene og komme med egne forslag til løsninger. Økt deltakelse er bra for samholdet, påpeker utviklingssjef Jaana Lerssi-Uskelin ved Arbetshälsoinstitutet.

Sjekklisten kan brukes også på små arbeidsplasser, påpeker han.

– Det er et bra verktøy for å komme i gang med utviklingsarbeidet. Det er aldri for sent å gjøre en innsats for å fremme helse og trivsel på jobben, sier han.

"
Powered by Labrador CMS