Illustrasjonsfoto: yayimages.com
Illustrasjonsfoto: yayimages.com

10 hersketeknikker du bør vokte deg mot

Det er ikke bare i politikken at hersketeknikker blir hyppig brukt. Hersketeknikker brukes både i arbeidslivet og privatlivet. Målet er å fremheve seg selv på bekostning andre.

Publisert

Teknikkene kan være både overrumplende og utspekulerte, så lær deg å gjenkjenne dem. Klarer du å gjenkjenne en hersketeknikk når den blir brukt mot deg, så er det lettere å verge seg mot den. Her er noen av de vanligste hersketeknikkene.

1. UsynliggjøringUsynliggjøring foregår når individer blir bortglemt, forbigått eller «overkjørt». Det kan for eksempel handle om å utestenge en person fra gruppen, overse innsigelser eller avfeie motargument som irrelevante. Usynliggjøring kan også være at en person blir oversett og ikke lyttet til på møter etc.

2. LatterliggjøringLatterliggjøring har forskjellig alvorlighetsgrad. Det kan være alt fra direkte hån av din innsats til en «morsom» kommentar på bekostning av deg eller ditt arbeid. Men er den morsomme kommentaren så helt uskyldig? Hva oppnår den andre med morsomheten og hvorfor ble den sluppet på din bekostning?

3. Tilbakeholdelse av informasjonKunnskap er makt. Det å tilbakeholde relevant informasjon, dele informasjon med noen men ikke med alle etc. er en effektiv hersketeknikk. Dette handler også om hvem som snakker sammen og hvem som holdes utenfor.

4. Fordømmelse uansett hva du gjørEn hersketeknikk er å klandre en annen uansett hva denne gjør. Du er for pågående eller for passiv, du spør for mye eller viser for liten interesse, du jobber for selvstendig eller tar ikke tilstrekkelig ansvar. Det er alltid mulig å finne noe å kritisere.

5. Påføring av skyld og skamJeg er ikke sint, jeg er bare veldig, veldig lei meg….Tilbakemeldinger gis ikke som en konstruktiv rettledning eller en påpeking av hva du har gjort feil. I stedet legges det vekt på hvordan du har krenket eller såret den andre. Påføring av skyld og skam kan også gjøres ved ydmykelser, latterliggjøring, blottstilling eller ærekrenkelser.

6. Stjeling av ideerDet å stjele en annens idé og fremsette dette som sin egen, eller ta æren for en annens arbeid, er en hersketeknikk som helt klar er ufin. Ofte trenger det ikke å være eksplisitt at man fremmer arbeidet som sitt eget, men man unnlater å nevne hvem som har gjort hele eller mesteparten av arbeidet.

7. SpråkbrukOfte tenker man ikke over at språkbruken kan være en form for hersketeknikk. Men det å bruke et vanskelig fagspråk, en terminologi som noen av de tilstedeværende ikke kjenner, kan være en form for hersketeknikk.

8. KroppsspråkVeldig mye kan sies med kroppsspråket. Det å vise et tydelig negativt kroppsspråk når en annen snakker, snu seg bort, himle med øynene og liknende, er eksempler på hvordan kroppsspråk brukes som hersketeknikk. Noen ganger kan dette være mer effektiv enn hva som sies.

9. Sette folk opp mot hverandreDu har sikkert sett det på Farmen eller en av de mange andre realityseriene hvor deltakerne må bruke list i det sosiale spillet for å vinne: Det å sette folk opp mot hverandre er et effektivt sjakktrekk og enklere enn man skulle tro.

10. Å beskylde andre for å bruke hersketeknikkerVeldig mange bruker hersketeknikker, enten bevisst eller ubevisst. Men å gjøre det blir sett på som ufint og umoralsk. Det å beskylde andre for å bruke hersketeknikker kan være en effektiv hersketeknikk i seg selv.

Personal og Ledelse er Norges ledende HR-tidsskrift. Her får du lett forståelig fagstoff, metodebeskrivelser og gode råd om ledelse og utvikling av bedriftens viktigste ressurs; medarbeiderne.

- Bestill abonnement

- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet

- Besøk oss på facebook

- Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS