Ill.foto: Colourbox

Slik er reglene for overføring av ferie

Mange arbeidstakere har feriedager til gode når det nærmer seg jul og årsslutt. Må all ferie avvikles før årsskifte eller kan feriedagene flyttes over til neste år? Eller kan de kanskje utbetales og strykes? Hvordan er egentlig reglene for restferie?

Publisert

Både arbeidstakere og arbeidsgivere har rett og plikt til å sørge for at ferien faktisk blir gjennomført. All ferie skal i utgangspunktet tas ut i løpet av ferieåret, og det er derfor viktig at arbeidsgivere og arbeidstakere starter planlegging av ferietiden tidlig i året. På denne måten sikrer man seg at ferien blir tatt.

Avvikling av restferien

Men hva gjør man dersom man på slutten av året står igjen med mye ferie? Dersom arbeidstakeren har igjen ferie, kan arbeidsgiveren i kraft av sin styringsrett bestemme når disse feriedagene skal tas. For å unngå å havne i en vanskelig situasjon med at mange arbeidstakere har igjen mye ferie på slutten av året, som i verste fall kan føre til at virksomheten må stanse eller redusere driften, er det viktig at arbeidsgiveren er tidlig ute med å planlegge ferien.

Kan noe av ferien overføres til neste år eller utbetales?

Ferieloven åpner for at inntil 12 virkedager, det vil si to uker, av ferien kan overføres til neste ferieår. Det må i slike tilfeller inngås en skriftlig avtale mellom arbeidsgiveren og arbeidstakeren. Når arbeidstakeren tar ferie i det neste ferieåret, brukes da først den overførte ferien. Dersom arbeidstakeren har ferie til gode også når det påfølgende ferieåret er over, kan det fortsatt bare overføres to uker med ferie.

Når det gjelder de fire avtalefestede dagene, ofte kalt den femte ferieuka, står det friere. Arbeidstakeren og arbeidsgiveren kan fritt avtale at disse dagene føres over til senere år. Dette i tillegg til de 12 virkedagene som etter ferieloven kan overføres.

Ferie etter ferieloven kan ikke utbetales fremfor å avvikles. Men som sagt så står man friere når det gjelder de avtalefestede dagene. Arbeidsgiver og arbeidstaker kan derfor også avtale utbetaling av disse dagene uten at loven brytes.

Ferie som på grunn av foreldrepermisjon eller 100 prosent sykemelding ikke er tatt i ferieåret, skal overføres til det påfølgende ferieåret. I slike tilfeller kan man altså lovlig overføre hele ferien.

Hva skjer om ferien likevel ikke er tatt og det ikke er avtalt overføring?

Som nevnt plikter arbeidstakeren og arbeidsgiveren å sørge for at ferien tas ut i løpet av ferieåret, men det kan avtales at opptil to uker av ferien overføres til neste ferieår. I noen tilfeller inngås det ikke slik avtale, eller det gjenstår mer ferie enn disse to ukene som kan overføres. I slike tilfeller overføres feriedagene likevel til det påfølgende ferieåret. Man mister altså ikke feriedagene sine selv om ferien i strid med ferielovens bestemmelser ikke er avviklet i tide. Når manglende ferieavvikling skyldes arbeidsgiveren, vil arbeidstakeren kunne kreve erstatning i tillegg til at ferien blir overført til neste ferieår.

Ledernetts ekspert på lønn:
Siviløkonom Marianne Lund jobber som rådgiver i Sticos AS med fagområdene lønn og personal.

Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet

Besøk oss på facebook

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

Prøveles Personal og Ledelse nr. 3/2016 - Helt gratis!

 

Powered by Labrador CMS