(Ill.foto: Colourbox)
(Ill.foto: Colourbox)

Minstelønn i serveringsbransjen

Fra 1. januar 2018 er det minstelønn for alle ansatte i overnatting, servering og catering. – Et viktig løft for bransjen, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Publisert

– Mange unge har sitt første møte med arbeidslivet nettopp i denne bransjen, og nå har de lovhjemlet minstelønn, sier Trude Vollheim.

Arbeidstilsynet har de siste tre årene gjennomført nesten 4000 tilsyn i overnatting- og serveringsbransjen, og ser at mange har et svært lavt lønnsnivå.

– Inspektørene våre på tilsyn ser svært mange tilfeller av lav lønn, men har ikke hatt mulighet til å gjøre noe med dette før nå. Krav om minstelønn vil være et nytt og viktig virkemiddel som Arbeidstilsynet kan bruke i vårt arbeid for å forbedre forholdene i denne bransjen, som har mange utfordringer, sier Vollheim.

Det er kun overtidsbetaling Arbeidstilsynet har hatt myndighet til å reagere på fram til nå. Også her avdekkes mange utfordringer, med arbeidstakere som jobber mye uten å få utbetalt den overtidsbetalingen de har krav på. Mange har heller ikke arbeidskontrakt.

Minstelønnssatser per time fra 1. januar 2018.

For arbeidstakere over 20 år og etter fire måneders praksis for arbeidstakere over 18 år

Minstelønnssatsen for disse arbeidstakerne er kr 157,18.

For unge arbeidstakere

  • 16 år: 102,18 kr
  • 17 år: 111,68 kr
  • 18 år: 125,94 kr

Ved fratrekk i bruttolønnen for innkvartering i bedriften

  • For enkeltrom 531,55 kr per måned
  • For dobbeltrom 345,73 kr per måned
Powered by Labrador CMS