twitter2.gif

Kan jeg nekte ansatte å surfe?

Internett og sosiale medier  gjør at mange ansatte holder seg oppdatert og følger med i nyhetsbildet hele dagen. Hva gjør du som arbeidsgiver når dette går for langt?

Publisert

 

I bedriften vår sitter alle ansatte med PC-er. En del av de ansatte er unge, og surfer mye på internettsider. Det er våre PC-er og i arbeidstiden ønsker jeg at ansatte jobber med arbeidsrelaterte oppgaver. Kan jeg nekte dem å surfe på internett?

Advokat Jens Kristian Johansen.

Arbeidstakeren har inngått en avtale med deg om å arbeide i den fastsatte arbeidstiden. Det strider i mot avtalen å bruke tiden på andre ting uten din godkjennelse. Du har derfor full anledning til å nekte en ansatt å bruke arbeidstiden på oppgaver som ikke har noe med jobben å gjøre.

Korte private gjøremål

Det har vært delvis godtatt i arbeidslivet at man i arbeidstiden kan gjøre korte, personlige gjøremål, for eksempel for å ta en telefon til et offentlig kontor eller betale en regning i nettbanken. Men dette må ikke gå ut over det arbeidet som skal gjøres i bedriften. Arbeidsgiver bestemmer hva som tåles av pauser og private gjøremål. Regler om dette kan tas inn i personalhåndboken, eller gis i arbeidsreglementet.

Problemer med overdreven nettbruk

Dersom du oppdager at en ansatt er mye ved PC-en, uten å få gjort jobben sin, er det grunn til å gripe inn. Det hender at bedrifter opplever at ansatte laster ned store mengder med tunge filer som musikk, filmer, eller bruker nett-tv og nettmusikk, såkalt streaming. Dette tar opp mye datakapasitet, og kan hindre normal bruk av dataanlegget. Dersom arbeidstakeren har drevet med virkelig storstilt nedlasting på et lite nett, kan han bli ansett som illojal og vedkommende risikerer oppsigelse.

Lag et PC-reglement

Arbeidsgiver har ansvaret for å være tydelig overfor de ansatte når det gjelder hvilken praksis eller regler som skal følges i bedriften. En godløsning er å utarbeide en datainstruks. Her kan man lage regler for bruken av internett, e-post, nedlasting av filmer og musikk, bruk av andre dataprogrammer enn arbeidsgivers, og andre forhold knyttet til PC-bruken. Du kan også ta inn regler om hvordan man ønsker at ansatte skal opptre på nett. Dette av hensyn til personvern, arbeidsmiljøet eller lojalitet til kundene. På denne måten kan man unngå at ansatte for eksempel publiserer sykdomshistorien til sjefen, mobber kolleger eller tråkker kunder på tærne.

For lite kunnskap?

Mange arbeidstakere er ikke er klar over at surfing stjeler så mye arbeidstid og linjekapasitet. De kan og bli forvirret over ulik praksis fra bedrift til bedrift. I tillegg mener mange yngre arbeidstakere at de kan håndtere både jobben og internett. Det blir dermed lett sett på som noe gammeldags å nekte bruk av enkelte tjenester. Det kan hende problemet forsvinner hvis man gjør ansatte oppmerksomme på hva arbeidsgiver forventer, men lar være å totalforby enkelte ting. Det kan være en fordel at de ansatte får god veiledning i bruk av nettet.

Stenging av enkelte sider

En del bedrifter går et steg lengre. De lager innstillinger som nekter bedriftens datamaskiner tilgang til enkelte nettsider, for eksempel Facebook og Twitter. Noen praktiserer regler som gjør at slike sider stenges for ansatte som ikke jobber så mye som ønsket. Dette har arbeidsgiver også anledning til, siden PC-en og nettet er bedriftens eiendom. Det har også hendt at bedrifter har nektet adgang til enkelte sider i en begrenset periode, særlig under større arrangementer som VM eller OL. En kommune stengte tilgangen til NRKs nettside under Ski-VM i vinter, fordi mange ansatte så på NRKs nett-tv. Dette skapte kø i datanettverket som kommunen var avhengig av, blant annet for å registrere inn- og utlån på biblioteket.

Arbeidsgiver har dermed adgang til å regulere hvordan de ansatte bruker PC og internett i arbeidstiden. Hvis arbeidsgiver skal sanksjonere med en advarsel, oppsigelse eller avskjed, bør det vært gitt tydelige retningslinjer for bruk, gjerne i form av en skriftlig datainstruks som er blitt håndhevet av arbeidsgiver konsekvent.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

Powered by Labrador CMS