skole klasse utdanning lærer
Nå går regjeringen inn for at elever i fremtiden skal ha lovfestet rett til å bli undervist av noen som har lærerutdanning.

Brenna vil lovfeste krav om at fremtidens lærere må ha lærerutdanning

Regjeringen og flere forbund i utdanningssektoren har blitt enige om å lovfeste et fremtidig krav om pedagogisk utdanning for å bli ansatt som lærer i skolen.

– Vi vil ikke avskilte noen, men sørge for at fremtidige lærere har formell lærerkompetanse, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) til VG.

Flere partier har opp gjennom årene krevd at det skal lovfestes at lærere i norsk skole skal ha pedagogisk utdanning for å bli ansatt.

Nå har regjeringen gått sammen med Utdanningsforbundet, Lektorlaget, Skolenes landsforbund, Skolelederforbundet og KS om å lovfeste et fremtidig krav om dette.

Brenna understreker at hun ikke vil ta bort dagens mulighet for midlertidig ansettelse der det er mangel på kvalifiserte lærere. Det kan imidlertid bli aktuelt å justere kravene i loven slik at reglene enda bedre legger til rette for at kommunene og fylkeskommunene ansetter folk på vilkår om å fullføre en lærerutdanning.

Jan Tore Sanner, skolepolitisk talsperson i Høyre, mener at regjeringen med forslaget treffer på bestillingen fra Stortinget.

– Stortinget ba om en tydeligere anerkjennelse av lærerutdanningen i loven i vårens behandling av opplæringsloven, og Høyre er glad for at partene har jobbet raskt og kommet til enighet om noe som ser ut til å ha levert på bestillingen, sier han og berømmer både KS og Utdanningsforbundet.

– Vi ser fram til at Stortinget får oversendt forslaget, slik at vi kan sikre at forventningen om at lærere skal ha lærerutdanning trer i kraft sammen med resten av loven neste høst, legger han til.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS