(Arkivfoto: Karine H. Henriksen)
(Arkivfoto: Karine H. Henriksen)

Arbeidstakere ønsker mulighet til å ta sunne valg

Arbeidstakere selv ser en klar sammenheng mellom livsstil og arbeidsevne. Men tilgangen på sunne mat- og drikkevalg på jobb, og hvor fysisk aktiv man kan være i løpet av arbeidsdagen, er svært varierende.

Publisert

– Mange har en arbeidsdag som gjør at de må handle mat og drikke underveis. Det er derfor viktig at alle kan ta sunne valg når de handler på farten. Det betaler seg i forhold til trivsel, helse og innsats, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Tror sunn mat på jobben motiverer til bedre livsstil

I en undersøkelse gjengitt i Norsk jobbhelserapport (staminagroup.no) svarte 36 prosent at sunn og variert mat på jobb ville ha motivert dem til å forbedre livsstil. Hele to tredeler sa de ser sammenheng mellom livsstil og arbeidsevne, og 77 prosent svarte at fysisk aktivitet minst 30 minutter daglig er viktig for sunn livsstil.

KBS en kantine for mange

En annen kartlegging gjennomført av Norstat for Helsedirektoratet i 2011 avdekket at mer enn én tredel mener at helse og sunnhet er meget viktig når de kjøper mat i bensinstasjoner, kiosker, fast-foodsteder og lignende.

Slike salgssteder er «kantine» for mange med mobile arbeidsplasser, som bl.a. yrkessjåfører og håndverkere.

– Det er interessant at så mange påpeker viktigheten av gode vaner på arbeidsplassen. Man tilbringer mange timer på jobb, og det er klart at valgene man tar, eller ledes til å ta, i løpet av alle disse timene betyr mye for helsa.

Samarbeid om sunnere mat- og drikketilbud

Myndigheter, matvarebransjebransje og organisasjoner jobber sammen for å redusere befolkningens inntak av sukker, salt og fett og øke forbruket av grønnsaker, frukt/bær, grove kornprodukter og fisk.

For å bistå i arbeidet har helsemyndighetene bl.a. laget verktøy for å tilrettelegge for anbefalt mat- og drikketilbud på arbeidsplassen og for å tilby sunn mat på farten.

– Ferdig tilberedte måltider kan inneholde mer fett, salt, sukker og energi enn ønskelig. Alle kunder bør ha lett tilgang til fristende, sunne måltider og vann slik at de opplever å ha reell valgmulighet. Det er flott at mange salgssteder tilbyr bra alternativ som grove baguetter/sandwich, salater og frukt og grønt. Vi håper flere følger opp og markedsfører tilbudene godt, avslutter Øien.

Små grep for sunnere valg når du er på farta

Bra mat, rikelig med vann, aktive pauser og hvile når du trenger det, er små grep for å ha det bedre på veien. Her er noen tips fra Helsedirektoratet:

  • Grove baguetter/sandwich/wraps med pålegg er lettvint å spise.
  • Vann er den beste drikken når du er tørst, og bør tilbys til all mat.
  • Måltider med mer fullkorn, fisk, grønt, frukt og bær gir deg bra drivstoff.
  • Har du sett at mange utsalgssteder også tilbyr salater, frukt og bær?
  • Spør etter sunnere alternativ når du handler mat på farten.
  • Vil du selv bestemme når og hva du skal spise; ta med niste som grov brødmat, salat, rester av middag, frukt/grønt mv.
  • Er du trøtt eller sliten? – stopp og gå/løp rundt bilen.
  • Og når du likevel stopper: gjør det til en vane å strekke på beina og gi kroppen et avbrekk fra sittingen. Gå gjerne en kjapp tur i fem minutter.
  • Sørg for nok hvile og søvn, så er du en bedre sjåfør.
Powered by Labrador CMS