Et gåbånd er en tredemølle i mindre format enn de vi er vant til å finne på treningssentrene. (Foto: Umeå universitet).
Et gåbånd er en tredemølle i mindre format enn de vi er vant til å finne på treningssentrene. (Foto: Umeå universitet).

Tredemølle ved skrivebordet kan øke aktiviteten på jobb

Hvis medarbeiderne har stillesittende jobber, kan en tredemølle ved arbeidsplassen være en bra løsning. Men det er ikke nok i seg selv.

Publisert

Den svenske forskeren Frida Bergman, som tar doktorgraden ved Institutt for folkehelse og klinisk medisin ved Umeå universitet, har undersøkt om ansatte som fikk en tredemølle (gåbånd) ved skrivebordet ble mer fysisk aktive enn kollegene. Resultatet viser at det ble de.

– Gåbånd kan være et bra tiltak for å forebygge helseproblemer. Men for å ta vare på denne helsegevinsten er det viktig å se på hele arbeidsplassen utforming og også ta hensyn til hvordan den fysiske aktiviteten utenfor arbeidstiden ser ut, sier hun.

Frida Bergman har fulgt opp 80 kontormedarbeidere i løpet av en 13 måneders periode. Halvparten av disse fikk et gåbånd ved arbeidsplassen. Den andre halvparten jobbet som vanlig ved sine heve- og senkebord. Gruppen som fikk gåband ble oppfordret til å bruke dette minst en time hver dag. Fysisk aktivitet, stillesitting, ulike kroppsmål og hjernens funksjon ble målt regelmessig under hele studien. Til slutt ble deltakerne intervjuet om sine erfaringer med gåbåndet.

Resultatet ble at gruppen med gåbånd økte gåtiden i løpet av arbeidsdagen. Effekten var størst i starten, men også markant etter 13 måneder. Da hadde deltakerne 22 minutter mer gåtid enn kontrollgruppen. Deltakerne som gikk mer hadde derimot ikke gått ned i vekt og heller ikke økt sin fysiske aktivitet på fritiden. De hadde heller ikke mer minnekapasitet. Derimot fant forskeren en sammenheng mellom mye stillesitting og størrelsen på et viktig minnesentrum i hjernen, hippocampus. Mye stillesitting var koblet til liten hippocampus.

- Man kan oppsummere det som at gåbånd gir muligheter til å økt fysisk aktivitet på kontoret, men at det i seg selv ikke er en løsning. Man må samtidig jobbe med et spekter av tiltak rettet både mot det fysiske og sosiale arbeidsmiljøet, sier Frida Bergman.

Doktoravhandlingen heter: Aktiva arbetsstationer – ett sätt att förebygga och behandla övervikt och fetma?

Powered by Labrador CMS