skulderbladsklem
skulderbladsklem

Får god effekt uten treningsinstruktør

Litt trening på jobben kan ha god effekt. Øvelsene kan gjerne være enkle og det er ikke nødvendig å ha treningsinstruktør med hver gang.

Publisert

På nettsiden www.jobogkrop.dk, som er laget av Videncenter for Arbejdsmiljø, finner du gode instruksjonsvideoer for øvelser mod smerter i nakke, skulder og arm med bruk av strikk. Du kan også laste ned plakater som forklarer øvelsene. Disse kan skrives ut i A3 format og henges der dere skal gjøre treningen.

Felles nakke- og skuldertrening på arbeidsplassen ga kontorarbeiderne færre smerter i nakke og skuldre, og mindre hodepine, viser en dansk undersøkelse. Resultatene fikk de uavhengig av om de ble instruert av en utdannet trener gjennom hele treningsforløpet eller kun i starten.

Det er forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark, i samarbeid med Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, som har gjennomført undersøkelsen med 351 kontormedarbeidere og 38 laboratorieteknikere.

Mye veiledning er ikke avgjørende

Øvelser fra nettsiden www.jobogkrop.dk

Det viser seg at mengden av instruksjonen som blir gitt i forbindelse med treningen har marginal betydning for resultatet. De 351 kontormedarbeiderne ble delt inn i tre tilfeldige grupper på arbeidsplassen. To av gruppene trente styrketrening tre ganger i uken, 20 minutter hver gang, over en periode på 20 uker. Begge gruppene fikk instruksjon av en treningsinstruktør på arbeidsplassen. Den ene gruppen fikk instruksjon i alle de 20 ukene. Den andre gruppen fikk kun instruksjon i starten. Den tredje gruppen trente ikke. Etter at prosjektperioden var over hadde begge styrketreningsgruppene færre smerter i nakke og skuldre og mindre hodepine enn gruppen som ikke hadde trent.

Videoinstruksjoner

De 38 laboratorieteknikerne deltok i en påfølgende undersøkelse. Disse utførte fire øvelser med treningsstrikk i felleskap på arbeidsplassen. De var delt i to grupper. Den ene gruppen hadde fått opplæring av en treningsinstruktør og ved å bruke en instruksjonsvideo. Den andre fikk utelukkende se instruksjonsvideoen. I tre av fire øvelser var teknikken like korrekt utført av de som kun hadde sett øvelsene på video.

Forskerne konkluderer med at for virksomheten som helhet er videoinstruksjon en enklere, mer fleksibel og billigere løsning.

Powered by Labrador CMS