Lese i sofa-colourbox
Lese i sofa-colourbox

4 av 5 nordmenn beveger seg for lite

Bare 1 av 5 nordmenn oppfyller helsemyndighetenes anbefalinger for fysisk aktivitet, viser ny studie. Nordmenn er ikke stort bedre enn amerikanere og andre europeere.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox)

Ifølge doktorgradstipendiat Bjørge Herman Hansen sitter vi i ro mer enn 60 prosent av døgnets våkne timer, i tillegg er mer enn halvparten av alle nordmenn overvektige.

Ikke så aktive som vi liker å tro– Men det er mer problematisk at vi beveger oss såpass lite, sier Hansen til nettsidene til Norges Idrettshøyskole.

Hansen sin doktorgrad er en del av en stor studie KAN1, som har kartlagt aktivitetsnivået til nordmenn mellom 20 og 85 år.

En generell oppfattning blant nordmenn er at vi er et aktivt folkeslag.

– Vi er ikke så aktive som vi tror. Bare 20 prosent av oss oppfyller myndighetenes anbefaling om minst 30 minutter moderat fysisk aktivitet hver dag, sier han.

Sitter stille på jobbTidligere forskning har vist at 30 minutter om dagen halverer faren for livsstilssykdommer med hele femti prosent.

– Vi har sluttet å bevege oss på arbeidsplassen de siste 40-50 årene. Vi trener muligens litt mer enn før, men det veier ikke opp. Den totale fysiske aktiviteten har gått ned dramatisk. Samtidig har energiinntaket holdt seg stabilt eller økt. Summen av dette er sannsynligvis en viktig grunn til at befolkningen har blitt tyngre, forteller Hansen.

Les hele saken her.

Powered by Labrador CMS