MEDBESTEMMELSE: - For å oppnå "pasientens helsetjeneste" er vi nødt til å spille på lag, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen. FOTO: Thomas Barstad Eckhoff
MEDBESTEMMELSE: - For å oppnå "pasientens helsetjeneste" er vi nødt til å spille på lag, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen. FOTO: Thomas Barstad Eckhoff

- Må ta tak i manglende involvering

Økt involvering av de ansatte er nødvendig for å nå ministerens ambisiøse mål, mener legepresident Marit Hermansen.

Publisert

Helseministeren holdt tirsdag formiddag sin fjerde sykehustale.

- Bent Høie har gode og ambisiøse mål. Psykisk helse, kvalitet og pasientsikkerhet – og å redusere unødvendig venting og variasjon er viktige temaer, sier Hermansen i en pressemelding.

Hun fremhever Høies oppmerksomhet rundt unødvendig tvangsbruk i psykiatrien. Samtidig peker Hermansen på Legeforeningens to hovedbekymringer for helsetjenesten.

- Strammere og strammere budsjetter og dårlig organisering er bakteppet for den frustrasjonen mange sykehusansatte kjenner på. For å oppnå Høies mål er dette rammer som må på plass, sier hun.

Pasientnær ledelse

Høie var tydelig i talen sin på lederes ansvar forkvalitet og pasientsikkerhet, og viktigheten av åpenhet.

- Det er veldig positivt. Men vi mener det er helt nødvendig å ta tak i den manglende involveringen ansatte opplever – og å styrke den pasientnære ledelsen. Vi ser at en liten gruppe på toppen bestemmer stadig mer.

Fagpersoner må involveres mer for å skape nødvendige endringer i tjenesten, sier Hermansen.

Hun mener nettopp samarbeid er noe av det viktigste å ta tak i for sykehusledelsen fremover.

- For å oppnå "pasientens helsetjeneste" er vi nødt til å spille på lag. Fjorårets sykehusstreik forsterket mangelen på tillit mellom ledelse og ansatte som sykehusene er så avhengig av.

Fortsatt korridorpasienter

I fjorårets tale satte Høie et mål om null korridorpasienter i 2016. Men bare frem til august i fjor ble i overkant av 29 000 pasienter plassert i korridorer.

- At pasienter ligger i ganger og kott handler om en grunnleggende ressursmangel. Høie gikk til valg på milliardløft for sykehusene. Nå snakker han omtrent ikke om ressurssituasjonen lenger. Ja, vi skal jobbe smartere, men samtidig er det verdt å minne om at ingen har effektivisert mer enn sykehusene i offentlig sektor de siste årene, sier Hermansen.

Om Legeforeningen

Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.

Powered by Labrador CMS