Nina C. Helleland er stemmecoach for ledere og andre som vil lære å bruke stemmen på en bedre måte.

Bruk stemmen og bli en tydeligere leder

Hvis du skal bli lyttet til handler det ikke bare om hva du sier, men hvordan du sier det.

Publisert

Tenk deg at du skal holde et innlegg i et stort og viktig møte på jobben og har forberedt deg godt. Du har tenkt gjennom hva du vil si og hvordan du skal formulere deg. Du har til og med åpningsreplikken klar og den er du litt stolt av: «Jeg har noe viktig jeg vil fortelle dere», skal du si og så skal du ta en kunstpause slik at alle skjerper konsentrasjonen og retter blikket mot deg før du presenterer tallene. Når møtet starter føler du deg litt nervøs, men mest av alt er du skjerpet og klar til å fremføre presentasjonen for de andre avdelingslederne. Du reiser deg og sier:

- Jeg har noe viktig jeg vil fortelle dere.

- Kan du snakke høyere. Vi hører ikke hva du sier, kommer det fra en møtedeltaker ved den andre enden av bordet.

- Jeg sa at jeg har noe viktig jeg vil fortelle dere, gjentar du, mye høyere denne gangen, i et litt anstrengt toneleie og innser med en synkende følelse at presentasjonen ikke blir like elegant som du hadde planlagt.

Stemmens makt

Folk flest forbereder seg før et viktig møte, men glemmer det viktigste verktøyet vi har for å nå fram med et budskap; stemmen. Stemmebruk handler ikke bare om å bli hørt, men også om å bli oppfattet slik som du ønsker å bli oppfattet.

- To ledere kan si nøyaktig det samme i et møte, men det kan bli oppfattet på forskjellig måte fordi de bruker stemmen på forskjellige måter. Den ene fremstår som trygg og selvsikker og dermed blir hun lyttet til. Den andre fremstår som usikker og da er det mindre sannsynlighet for at hun får gjennomslag for synspunktene sine, sier logoped og stemmecoach Nina C. Helleland.

Som stemmecoach hjelper hun ledere, advokater, foredragsholdere og andre med å utvikle en sterk og naturlig stemme.

- Som leder vil du helst fremstå som trygg og tillitsvekkende og få gjennomslag for det du sier fordi du har autoritet i stemmen. Da er det viktig med en klar og tydelig stemme. Med riktig pusteteknikk kan man trene opp kraften og klangen i stemmen i veldig stor grad.

Finn ditt naturlige stemmeleie

Når vi får mer kraft i pusten får vi også mer kraft i stemmen, mer klang og et dypere stemmeleie.

- Studier viser at vi foretrekker politikere og ledere som snakker i et dypere toneleie, fordi en dyp stemme kommuniserer noen kvaliteter som vi ofte ser etter hos en leder. Når man innøver en ny måte å bruke stemmen på, får man et dypere stemmeleie fordi strupen er i en avspent posisjon.

Mange, særlig kvinner, har vent seg til å snakke i et lysere stemmeleie enn det som er normalt for dem rent fysisk, påpeker Nina C. Helleland.

- De tror at de høres hyggeligere ut og at de virker mer serviceinnstilte og engasjerte når de snakker med lys stemme. Men ligger man i feil stemmeleie over lang tid blir man sliten i stemmen. Når man begynner å bruke sitt naturlige stemmeleie virker man mer balansert, rolig og trygg. En skjærende, skingrende eller høyfrekvent stemme vil dessuten ha vanskeligere for å selge inn budskap sitt.

Snakk med autoritet

Et eksempel på en som bevisst gikk inn for å trene stemmen til å ligge i et dypere stemmeleie, var den første kvinnelige statsministeren i Storbritannia; Margaret Thatcher. Før valget i 1979 tok hun timer hos en stemmecoach ved Royal National Theatre i London for å få en stemme med større autoritet. På Youtube finnes det en video hvor man kan høre forskjellen på stemmen før og etter – og det sies at stemmen var et av hennes beste politiske våpen.

Hva er en stemme med naturlig autoritet?

- Det er en stemme som har god kraft, som når ut i rommet og som har god klang og bruker et naturlig stemmeleie. Et naturlig stemmeleie er en stemme som ikke ligger for høyt, men som er naturlig avspent I et avspent stemmeleie har stemmen kraft til å bære mye mer. Så en stemme med autoritet er en naturlig stemme med mye bærekraft.

Slipp magen fri

Alle spedbarn puster riktig. Når et spedbarn puster beveger magen seg opp og ned, slik den skal. Det å puste riktig er selve nøkkelen til god tale. Men i løpet av livet er det mange som mister den naturlige måten å puste på. Pusten setter seg lengre oppe, slik at det er brystkassen som beveger seg mest når vi puster, ikke magen. Det er mange grunner til ta det blir slik; for eksempel at man har en hverdag med mye stress og krav eller at man har lært seg til å holde magen inne fordi man vil se slankere ut. Et viktig mål med stemmetrening er derfor å lære å bruke pusten riktig når man snakker. Det er ikke gjort på et øyeblikk. Riktig pusteteknikk krever trening.

- Men når du kommer over den første bøygen og har kommet til et nivå der du kan koble på en god og kraftig stemme, da kan du utforske stemmen som en kunstform og bruke intonasjon og melodi for å understreke ting, legge trykk på enkelte ord og variere kraften i stemmen for å få fram budskapet.

- Det handler ikke om å prøve å høres ut som noen andre, men om å gi stemmen din den rikdom og fylde den fortjener hver eneste gang du snakker i offentligheten, slik at stemmen din stemmer overens med kraften i ordene. Hvis du gjør det, vil folk lytte, sier stemmecoach Nina C. Helleland.

Slik kan du trene stemmen din

1. Still deg på gulvet med føttene i hoftebredde avstand. Kjenn at du har vekten i beina og god kontakt med underlaget. Trekk skuldrene litt tilbake slik at du åpner opp brystkassen. Kroppen må være i balanse, du skal ikke holde på unødvendige spenninger. Og du skal ikke holde magen inne. Det hindrer deg i å puste riktig.

2. Øv deg på å puste med magen. Legg gjerne hånden på magen og kjenn at den beveger seg. Pust langsomt ut. Kjenn at magen beveger seg innover, og slipp etterpå. Slapp av i mellomgulvet. Gjenta flere ganger. Kjenn at innpust kommer lett og uanstrengt.

3. Snakk på utpust. Pusten skal støtte stemmen. Tenk deg at stemmen legger seg oppå pusten. Det vil si at du trenger en jevn strøm av luft gjennom hele setningen. Aktiver utpustmusklene i magen for å øke trykket på luften.

4. Øv gjerne sammen med noen andre eller ta opp lyden av din egen stemme. Da er det lettere å høre forskjellen.

Vi ønsker våre  lesere en riktig god sommer. I løpet av sommeren vil vi presentere noen av artiklene som har stått på trykk i Personal og Ledelse det siste året.

For å abonnere kan du trykke  på  lenken abonner på Personal og Ledelse

Powered by Labrador CMS