Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

Stor etterspørsel etter sommerferie-vikarer

Flere virksomheter trenger ferievikarer i år, sammenlignet med i fjor. En av tre sier de trenger hjelp i sommer. Endringen er størst innen reiseliv, som tar seg opp etter to år med pandemi.

– Vi nærmer oss en normaltilstand når det gjelder etterspørsel etter sommervikarer, og pandemieffekten ser ut til å være på vei vekk, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

Handels- og tjenestenæringen står hvert år for en betydelig andel av sommerjobbene. Innen byggevarehandel, dagligvarehandel og faghandel er det som alltid stort behov for ferievikarer. Nå er også reiselivet på vei tilbake.

Reiselivet på vei tilbake

En av tre reiselivsbedrifter planlegger å ha sommervikarer i år, og halvparten av disse hadde ikke ferievikar i fjor.

– Det er gledelig å se at reiselivet tar seg opp, og at de har behov for flere hender som ønsker norske og utenlandske turister velkommen, sier Horneland Kristensen.

Krevende å få tak i folk

To av tre store og mellomstore virksomheter sier at det er litt eller mye vanskeligere å få tak i folk i år, enn i fjor.

– Det er et presset arbeidsmarked vi står i med rekordmange utlyste stillinger og kamp om hodene. Konsekvensene av å ikke få tak i arbeidskraft for virksomhetene i sommer er blant annet redusert inntjening, redusert kvalitet på tjenester og økt bruk av overtid, sier Ivar Horneland Kristensen.

Frykter for konsekvensene

Reiselivet frykter for konsekvensene av å ikke få tak i nok ansatte. Nær seks av ti reiselivsvirksomheter sier mangel på arbeidskraft vil redusere muligheten til å hente seg inn etter pandemien. Blant de andre næringene som lever av å samle folk, kultur og opplevelser, sier fire av ti at mangel på folk vil redusere inntjeningen deres i år.

Virke-sjefen oppfordrer bedriftene til å bruke ferievikarer, så lenge de har anledning til det.

– Sommerjobber er en viktig erfaring for unge som en del av arbeidstreningen og erfaringen de skal ha med seg videre i livet. Ungdom som kan bør melde seg til tjeneste, og virksomhetene bør ta inn så mange som mulig, sier han.

Tallene kommer fra Virkes medlemsundersøkelse 4.-11. mai med 813 respondenter.

(Virke/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS