Ill.foto: Colourbox
Ill.foto: Colourbox

Hvorfor får jeg ikke utbetalt alle feriepengene mine?

Jeg gleder meg alltid til å få feriepengene mine når sommeren kommer, men så trekkes jeg for den femte ferieuken, sånn at jeg ikke får alt jeg mener jeg har krav på. Hvorfor er det slik?

Publisert

Du er ikke alene om å lure på akkurat dette, og det ser kanskje litt rart ut på lønnsslippen. Men de aller fleste som har fem uker ferie vil ha dette trekket når feriepengene utbetales. Trekket vises gjerne som 4/26-deler eller 3/22-deler på lønnsslippen, og mange tror dermed at de ikke får utbetalt alle feriepengene sine.

Grunnen til at det blir et trekk er at arbeidsgiveren din avregner, det vil si holder tilbake lønn, for alle feriedagene dine samtidig som du får utbetalt feriepengene. Dette fordi ferien er ulønnet. Med avtale om 12 prosent feriepenger og fem uker ferie, så er det fem uker i løpet av året som du ikke skal ha lønn for. Antall feriedager strekker seg i slike tilfeller noen dager utover én måned, i og med at én måned i snitt tilsvarer litt over fire uker. Arbeidsgiveren din må dermed trekke litt mer enn bare månedslønnen.

Selv om det kan se slik ut på lønnsslippen, gjøres egentlig ikke trekket på selve feriepengene, men av en månedslønn. Det som faktisk skjer ved feriepengeutbetalingen, uten at dette nødvendigvis fremkommer på lønnslippen, er at arbeidsgiveren din utbetaler alle feriepengene pluss en vanlig månedslønn, samtidig som det blir holdt tilbake lønn for ferien (Feriepenger + Månedslønn – Lønn for fem uker).

På denne måten kan du ta ferien din når som helst i løpet av året, selvfølgelig etter avtale med arbeidsgiveren din, uten å bli trukket mer i lønn. Alternativet hadde vært å bli trukket i lønn etter hvert som du tar ferie. Feriepengene ville du da få utbetalt forholdsmessig etter hvor mange feriedager du tar.

Ledernetts ekspert på lønn:
Siviløkonom Marianne Lund jobber som rådgiver i Sticos AS med fagområdene lønn og personal.

Powered by Labrador CMS