(Ill.foto: Colourbox)

Nordmenn har de mest forståelsesfulle sjefene

Fire av fem nordmenn sier sjefen deres støtter dem når de skal ta ut ferie, ifølge en undersøkelse fra nettreisebyrået Expedia.no. Dette er den høyeste andelen i hele verden – men vi skal ikke lenger enn til Finland for å finne langt mørkere tall.

Publisert

Vi har de mest forståelsesfulle sjefene i verden, og de fleste av oss trenger ikke kvie oss for å spørre sjefen om ferie. Faktisk er det kun 3 prosent av de spurte nordmennene som sier at sjefen ikke opptrer støttende når de tar ut ferie. Vi er heldige, for dette er slettes ikke en selvfølge i alle land.

I Expedias ferieundersøkelse Vacation Deprivation, som omfatter 28 land verden over, er det finnene som kommer verst ut. I Finland hevder bare én av tre ansatte (29%) at sjefen opptrer støttende når de skal ta ut sin ferie.

Til sammenligning er det finnene som sliter minst med dårlig samvittighet når de likevel tar ut ferien. Finnene tar ut alle sine 30 feriedager i snitt, og hele 87 prosent sier at de ikke får dårlig samvittighet i det hele tatt, da det er deres rett å ta ut ferien. 82 prosent av nordmennene sier det samme. Her til lands tar vi også ut alle de 25 feriedagene vi har rett på.

Gjensidig respekt

I Norge kan det også dreie seg mye om gjensidig respekt, da nordmenn ser ut til å ha en annen holdning til hva som er jobb og hva som er ferie enn i mange andre land. Bare 23 prosent av nordmennene innrømmer at de bruker arbeidstiden til å planlegge ferien sin, et lavere antall enn noen andre land.

Mens det globale gjennomsnittet ligger på 40 prosent som bruker arbeidstiden på å planlegge ferien, er det i Asia vi finner flest unnasluntrere. I Sør-Korea sier 62 prosent at de vier deler av arbeidstiden til ferieplanlegging, i De forente arabiske emirater er tallet på 57 prosent, og 56 prosent i Singapore og Malaysia. Ser vi på Europa, må vi igjen til Finland for å finne det høyeste antallet, hvor 39 prosent innrømmer at de planlegger ferien i arbeidstiden.

Lykken er ferie

Globalt sett er stort sett alle ferierende enige om at de føler seg både mindre stresset (90%), lykkeligere (89%), mer uthvilt (89%) og i bedre form (87%) etter ferien. Det er også stor enighet om at jevnlige ferier er viktig for deres generelle helse og velvære, og her er enigheten absolutt størst blant nordmenn med 96 prosent.

— I Norge tar vi nok mye for gitt når det gjelder jobb og ferie, men som vi ser i undersøkelsen er vi nok ekstra privilegerte her til lands. Bare en av fem nordmenn sier at de er så travle på jobb at de sjeldent kan ta ut alle feriedagene de har rett på. Dette er et lavere antall enn i noe annet land. Ser vi til Asia er situasjonen ganske annerledes, hvor rundt tre av fem sier det samme. I Sør-Korea har de for eksempel bare 15 dager ferie til rådighet, men de tar kun ut 8 av disse. I Japan er situasjonen lignende, hvor de har 20 dager til rådighet, men kun bruker ti av dem, forteller Charlotte Gogstad i Expedia.no.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS