(Ill.foto: Colourbox)
(Ill.foto: Colourbox)

Kan vi kreve at arbeidstakere avvikler ferie i oppsigelsestiden?

UKENS JURIDISKE DILEMMA: En organisasjon er i ferd med å omorganisere og lurer på om de kan kreve at de som blir overtallige tar ut ferie i oppsigelsestiden. Les svaret fra vår juridiske ekspert, Jens Kristian Johansen i Grette.

Publisert

Hei!

Vi er i gang med en omorganisering som antagelig vil resultere i en del oppsigelser. I den forbindelse lurer vi på om vi kan kreve at arbeidstakerne avvikler ferie i oppsigelsestiden?

Hvorvidt det er adgang til å kreve at ferie avvikles i oppsigelsestiden ved arbeidsgivers oppsigelse, beror på hvor lang oppsigelsesfristen er.

Dersom oppsigelsesfristen er tre måneder eller lengere, har arbeidsgiver anledning til å kreve at ferien legges i oppsigelsestiden.

Dersom oppsigelsesfristen er kortere må man eventuelt ha samtykke fra arbeidstaker.

I de tilfeller hvor ferien allerede er bestemt, og den faller i arbeidstakers oppsigelsestid, kan arbeidstaker også motsette seg ferie dersom oppsigelsesfristen er kortere enn tre måneder.

I en Høyesterettsdom fra 1997 ble det slått fast at arbeidstaker kan velge at ferien ikke avvikles før vedkommende fratrer, at ferien avvikles i oppsigelsestid, eller at det gis en ny sammenhengende oppsigelsestid etter at ferien er avviklet. Dersom arbeidstaker velger det siste, vil det kunne ta lang tid å avvikle arbeidsforholdet. Av den grunn kan være grunn til å vente med å fastsette ferien dersom man ser det kan bli nødvendig å gå til oppsigelser.

For øvrig nevnes at oppsigelse fra arbeidstakeren selv ikke har noen betydning for feriefastsettelsen. Dette innebærer at ferie i disse tilfellene kan legges i oppsigelsestid så fremt det er innenfor rammene som er oppstilt i ferieloven.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål. For mer informasjon: https://www.grette.no/

Ledernetts juridiske ekspert:
Jens Kristian Johansen er advokat og partner i Advokatfirmaet Grette. Han har over 20 års erfaring som advokat med arbeidsrett, pensjon og prosedyre som sine spesialfelt. Til daglig jobber Johansen som advokat og leder av Arbeidslivsavdelingen i Grette.

Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse

- Bestill abonnement

- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet

- Besøk oss på facebook

- Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

- Prøveles Personal og Ledelse nr. 3/2016 - Helt gratis!

Powered by Labrador CMS