Færre går konkurs, men flere blir tvangsavviklet
Økonomieksperter frykter at det å komme seg gjennom sommeren blir langt verre for langt flere.
I mai ble 459 bedrifter tvangsavviklet av myndighetene. Det er en økning på hele 64 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.
Samtidig har korona-krisen i næringslivet fortsatt ikke medført flere konkurser. Faktisk er det 27 prosent færre som har gått konkurs siste måned enn i mai i fjor. Forskjellene er store fylkene i mellom.
Mangler rapportering
Samlet gikk 780 bedrifter overende i mai. Det er 8,5 prosent høyere enn i fjor. Årsaken er først og fremst økning i tvangsavviklinger, som stort sett skyldes manglende innrapportering av regnskapstall.
– Ser vi på konkursene for seg, ser vi at Korona-krisen i næringslivet ikke har veltet mange bedrifter enda. Vi har sett nedgang i både mars, april, og nå mai. Hittil i år ligger konkurser og tvangsavviklinger samlet 5,7 prosent under fjoråret. Det kan virke underlig, men skyldes i stor grad hjelpepakker og at Skatteetaten har vært snille og sendt inn få konkursbegjæringer under krisen, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.
Mange overlever ikke juni
Ruud forventer økning etter hvert:
– Vi forventer sterk økning i konkurser på grunn av krisen, men det vil ta noe tid fra bedriftene får problemer til de ender i skifteretten. Momsen som skulle vært innbetalt i mars fikk bedriftene utsettelse med til juni. Fint for mange det, men det medfører at det skal betales to momsregninger i juni, samtidig skal ansatte få feriepengene sine. Det krever mye sterkere likviditet enn det mange bedrifter har for hånden nå. Vi frykter derfor mange bedrifter ikke overlever de tre store utbetalingene i juni, sier Ruud.
Restaurant-konkurser
Ikke uventet er det Hotell/restaurant som peker seg negativt ut på statistikken hittil i år. Dette er en av de bransjene som er mest rammet av korona-krisen. Dette bildet har forsterket seg i mai, da bransjen nå har opplevd 19,1 prosent flere konkurser enn i fjor.
Bransjen Tjenesteyting peker seg også negativt ut med en økning på 4,8 prosent i mai. I Bygg og Anlegg, som er den bransjen med flest konkurser, har det vært en nedgang på hele 22 prosent. Detaljhandel, som har opplevd tøffe tak under korona-krisen, faktisk opplever en nedgang i konkurser på 11,6 prosent.
– Det er overraskende at det faktisk er en nedgang i konkurser for Detaljhandel, hvor mange har måttet redusere driften under korona-krisen. Men både dagligvarebutikker og netthandlere har i denne perioden hatt gode tider, sier Ruud i Bisnode.
Store fylkesvise forskjeller
Det er store forskjeller mellom hvilke fylker som har oppgang og nedgang i konkurser og tvangsavviklinger i hittil i år, sammenlignet med de fem første månedene i 2019. Oslo har en stor økning på 14,9 prosent. Viken derimot, har en nedgang på hele 18,4 prosent. Vestfold/Telemark har en økning på 16,8 prosent, og Trom/Finnmark har en økning på hele 49,4 prosent!
På Sør- og Vestlandet har det vært nedgang i konkurser og tvangsavviklinger. Agder ned 14,7 prosent, Rogaland ned 11 prosent, Vestland ned 21,5 prosent og Møre og Romsdal ned 11,9 prosent.
(Bisnode/NTB Kommunikasjon)