Nedstenging har ført til konkursøkning på 150 prosent i Danmark. Følger Norge etter?

Dramatisk konkursøkning i Danmark – følger Norge etter?

Danmark opplever en dramatisk stigning i antallet konkurser. I første kvartal 2021 har antallet konkurser steget med hele 150 prosent sammenlignet med første kvartal 2020.

Kontrasten til Sverige og Norge er stor. I samme periode har konkursene gått med 13 prosent i Sverige og 31,8 prosent i Norge.

– Mye tyder på at Danmark bare ligger litt foran i løypa i forhold til Norge, og at det overraskende lave antallet konkurser går mot slutten her også, sier konkursekspert Per Einar Ruud i Bisnode Dun & Bradstreet.

Det så lenge bra ut for dansk næringsliv, med konkursnedgang gjennom det meste av året 2020. Gode støtteordninger for næringslivet holdt mange bedrifter i livet gjennom korona-krisen. Så ble landet så godt som stengt ned ved juletider.

I de tre første månedene av 2021 har konkursene steget med eksplosiv kraft. 3183 selskaper har gått konkurs, 150 prosent flere enn i samme periode i fjor, og i hovedstadsregionen København har konkursene økt med hele 248 prosent!

Er Danmark tidligere ute?

I Sverige falt konkursene med 13 prosent i første kvartal, mens Norge opplevde en nedgang på 31,8 prosent.

– Det er litt merkelig at det er så store forskjeller mellom nabolandene. Korona-krisen har jo rammet oss alle, og støttepakkene fra regjeringene i de tre land har vært forholdsvis likt innrettet, sier Per Einar Ruud i Bisnode Dun & Bradstreet.

– Det store spørsmål er om vi har sluppet lettere fra det, eller om Danmark bare er litt tidligere ute. Mye kan tyde på det siste, sier Ruud, som forklarer:

– Jeg er redd mange norske bedrifter har unngått konkurs ved å motta støtte fra Staten og har fått utsettelse med innbetaling av skatter og avgifter. Men Staten er en tøff kreditor, og vil snart kreve inn utsatte skatter og avgifter. Etter en så langvarig krise er det nok mange som ikke har egenkapital igjen til å takle at kravene da kommer oppå hverandre. Derfor venter vi det snart kan komme mange konkurser som i Danmark, forklarer Ruud.

(Bisnode/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS