– Vi ser et skifte som kan gi grunn til optimisme, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien.(Foto: Karine H. Henriksen)
– Vi ser et skifte som kan gi grunn til optimisme, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien.(Foto: Karine H. Henriksen)

Fra nedtur til forsiktig optimisme

BEMANNING: Tre år med kontinuerlig nedgang i bemanningsbransjen er snudd til opptur og forsiktig optimisme. Det viser ferske tall fra NHO Service.

Publisert

Bemanningsbransjen er en viktig indikator for hvordan det går med norsk økonomi. Det kan derfor være starten på en ny trend når bransjen nå for første gang på tre år kan rapportere at nedgangen har stoppet.

Omsetningen i bransjen steg med 2,3 prosent i 2. kvartal og markedet ser ut til å stabilisere seg på samme nivå som i fjor. Volumet er 10 prosent lavere enn da nedgangen begynte i 2013.

– Vi ser et skifte som kan gi grunn til optimisme, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien.

– Dette kan sammenstilles med signalene fra SSB om en BNP-vekst på 0,4 prosent. Norsk økonomi er trolig nær bunnen og det gir grunn til å tro på forsiktig vekst i siste del av året, sier han.

Store variasjoner
Bemanningsbransjen er til stede i hele landet og på de fleste yrkesområder. Statistikken viser at det er store variasjoner både regionalt og mellom segmenter.

I områder som har vært særlig utsatt for nedbemanninger som følge av oljenedturen har bemanningsbransjen fortsatt en negativ utvikling. Dette gjelder blant annet Rogaland og Vest-Agder som begge hadde nedgang siden i fjor på mer enn 20 prosent. Samtidig er det verdt å merke seg at nedgangen nesten har stoppet opp i Hordaland.

På Østlandet er det positiv utvikling de fleste steder. Akershus har eksempelvis en veskt på hele 18 prosent.

Bygg- og anleggsvirksomheten har hatt den mest positiv utvikling i 2. kvartal med en vekst på mer enn 19 prosent siden i fjor. Dette samsvarer med veksten i bygningsbransjen for øvrig.

Også innen oppvekst og utdanning er det gode tider for bemanningsbransjen. Her var veksten på mer enn 17 prosent. I områdene som er tettest knyttet opp mot oljebransjen ser vi at nedgangen blir mindre, og at det skjer en stabilisering på et lavt nivå. Dette gjelder industri og produksjon som hadde en marginal nedgang på 1 prosent, og tekniske tjenester som vokste med 2,5 prosent.

Kraftig nedgang
– Det gjelder særlig kundesenter hvor markedet sank med 22 prosent, og utleie av IT-personell som falt med 17 prosent. Her er det nok snakk om strukturelle endringer og flytting av oppgaver ut av landet.

- Markedet sett under ett gir likevel håp om bedre tider, noe bemanningsbransjen trenger etter lang tid med synkende marked, avslutter Even Hagelien.

(NTB)

ks

_______________________________________________________________

Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse

- Bestill abonnement

- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet

- Besøk oss på facebook

- Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS