Halvparten av norske coacher mister tittelen

En ny bransjestandard for norske coacher er underveis i Norge. – Minst halvparten av de som i dag kaller seg coach kan miste tittelen, mener HR Norges coachingekspert Jan Wiese.

Publisert

Det finnes i dag ingen formelle krav for å kunne kalle seg ”coach” i Norge. Et nytt forslag fra Standard Norge om å utvikle en standard som underlag for begrepsavklaring og sertifisering, vil bety at kun coacher med sertifisering fra bestemte skoler vil få et ”godkjent-stempel” i næringslivet. – Den sertifiseringen som Standard Norge nå ønsker å innføre, vil sannsynligvis resultere i at svært mange som i dag arbeider som coach vil falle utenfor markedet, sier Wiese.

Finnes ingen retningslinjer

Ifølge medlemsorganisasjonen HR Norge viser løse beregninger at det finnes om lag 750 praktiserende coacher rundt omkring i landet.

Til tross for at fagfeltet er i stor vekst, eksisterer det ingen offentlige retningslinjer eller krav til utdannelse eller praktisering. – Selv om fagfeltet er relativt ungt i Norge, er det naturlig at man stiller krav til en bransje som i fjor omsatte for 150 millioner kroner. Jeg synes derfor det er svært positivt at noen tar tak i situasjonen, men jeg finner det noe merkelig at statlige organer overlater dette til markedsaktører, sier Wiese.

Frykter arbeidsforbud

Førsteamanuensis ved NTNU, Ragnvald Kvalsund, har tidligere skrevet en bok om coaching, og deltok også på den første europeiske coachingkonferansen i Tønsberg i fjor. Kvalsund er tilfreds med at debatten om coaching kommer opp, men er kritisk til at markedskrefter skal bestemme hvilke utdannelser som skal være gjeldende.– Det er viktig at vi får en diskusjon rundt faget. Men jeg stiller meg spørrende til at en markedsaktør som ikke har erfaring med kvalitetssikring av utdannelser skal sette disse premissene, sier Kvalsund.Han regner også med at den nye standarden, som er ventet å være ferdig i løpet av 2007, vil ekskludere mange fra coachingyrket. – Det at man har utdannelsen sin fra et bestemt sted, betyr ikke nødvendigvis at man er en god coach. Vi må passe oss for at et slikt system blir til arbeidsforbud for en stor gruppe, sier Kvalsund.

- Løft for yrket

Standard Norge jobber med standardiseringsoppgaver på flere områder i Norge, og har lange tradisjoner innenfor tekniske produkter og tjenesteområder.

De har nå valgt å gå inn for å lage en standardisering for coachingfaget. Markedsansvarlig Britt Stokke Lønaas mener organisasjonen er godt egnet for oppgaven.– Standard Norge er et sentralt kontaktpunkt for standardisering og er Norges medlem av de internasjonale standardiseringsorganisasjonene ISO og CEN. Vi ønsker å skape en felles plattform for faget coaching, og i første omgang utvikle en felles terminologi og stille krav til coachingutdannelser, sier Stokke Lønaas.Hun er ikke redd for at standardiseringen skal skape et arbeidsforbud i faget, og ser det heller ikke som negativt at Standard Norge går inn og legger føringer for krav til utdannelse. – Vi er en nøytral, uavhengig medlemsorganisasjon og vi tror dette vil gi et løft for hele coachingfaget, og vi håper at de skolene som har utdannet personer som faller utenfor kvalifiseringen vil tilby faglig påfyll, slik at alle som ønsker kan fortsette sitt arbeid som coach, sier Stokke Lønaas.

Powered by Labrador CMS