svart-arbeid.jpg

Svart arbeid - ingen pensjon

Med de nye pensjonsreglene teller hvert år du har jobbet og hver eneste krone du har skattet for. Det betyr at svart arbeid gir en enda større blåmandag enn før.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Svart arbeid gjør ikke bare at du mister rett til sykepenger. Den store baksmellen kan komme når du nærmer deg pensjonsalderen. Du blir nemlig ”minstepensjonist”.

Lave inntekter

Noen får sjokk når de ringer NAV for å sjekke hva de ligger an til å få i pensjon. Til tross for at de har jobbet fullt i mange år, ligger de an til å få svært lite i alderspensjon fra folketrygden. Grunnen til dette er at den registrerte inntekten det er skattet av, er svært lav.

– Vi har henvendelser fra folk som sier at de har jobbet fullt, men er oppført med relativt lave inntekter over mange år. Under samtalen skinner det igjennom at de har jobbet delvis svart, og dermed har lav registrert inntekt, sier Kathrine Seim ved NAV Ny Pensjon kontaktsenter.

Fra 20 til 60 års opptjening

Lav inntekt for fulltidsarbeidende kan ha sammenheng med omfattende fradrag eller svart arbeid. Dette er først og fremst aktuelt for selvstendig næringsdrivende.

– Det er nok ikke alle som er klar over at det å skaffe seg kortsiktig gevinst på denne måten kan gi betydelige tap i form av lav pensjon. Dette er enda mer aktuelt nå som alle år teller når pensjonen skal beregnes. Konsekvensen er at man først kan gå av ved 67 år – og med minste pensjonsnivå fra folketrygden, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Alle år teller

Tidligere holdt det med 20 gode inntektsår, men de nye reglene for opptjening av alderspensjon innebærer at alle år med inntekt teller fra du er 13 til du er 75 år. All inntekt opp til 7,1 G (om lag 537 000 kroner) har betydning.

NAV har ikke noe konkret tall på hvor mange dette gjelder, men henvendelsene til kundesentrene gjør NAV-sjefen bekymret.

– Det er ikke bare pensjonsrettigheter de går glipp av hvis de har lav skattbar inntekt. De vil også få en vesentlig dårligere uførepensjon, de har ikke rett på sykepenger, og skulle de få andre helsemessige vansker og ha behov for arbeidsavklaringspenger, vil også disse bli betydelig lavere, sier Lystad.

(NAV)

Powered by Labrador CMS