SMB Norge-sjef Jørund Rytman.
SMB Norge-sjef Jørund Rytman.

SMB Norge ber medlemsbedrifter sysselsette 250 ukrainske flyktninger før sommeren

SMB Norge-sjef Jørund Rytman oppfordrer sine rundt 5000 medlemsbedrifter til å ansette ukrainske flyktninger dersom de har mulighet til det. Målet er at organisasjonens medlemsbedrifter skal tilby minst 250 ukrainske flyktninger jobb før sommeren.

Krigen i Ukraina har sendt over 1 million ukrainere på flukt, og i ukene og månedene som kommer vil en del av disse søke tilflukt i Norge. Regjeringen har for lengst varslet at flyktningene som nå får midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge, vil kunne starte i jobb fra det tidspunktet de gis oppholdstillatelse.

En liten forskjell

Rytman håper nå at SMB Norges rundt 5000 medlemsbedrifter over hele landet vil gjøre sitt for at så mange som mulig av dem vil få mulighet til å delta i arbeidsmarkedet. Med kampanjen «250 arbeidsplasser» håper han at organisasjonen kan gjøre en liten forskjell i en svært vanskelig situasjon.

- Den forferdelige krigen i Ukraina har gjort et enormt inntrykk på de fleste av oss her i Norge. Svært mange har ønsket å bidra, og vi har sett mange gode initiativ for å hjelpe flyktninger til å komme seg vekk fra de krigsherjede områdene.

- Men når de først har kommet seg i trygghet er det andre behov som melder seg, og for mange står muligheten til å jobbe svært høyt på ønskelisten. Her har vi i SMB Norge en helt unik mulighet til å stille opp, sier Rytman.

Han oppfordrer nå medlemsbedrifter til å gå noen runder internt for å se hva de trenger av ekstra arbeidskraft.

- Dette er vår mulighet til å gjøre en liten forskjell i en fryktelig vanskelig situasjon.

God kompetanse

SMB Norge har i mange år hatt et samarbeid med Norsk-Ukrainsk Handelskammer. Sammen arrangerte de i 2019 en reise til Ukraina hvor norske bedrifter fikk mulighet til å etablere kontakter med mulige samarbeidspartnere.

- Alle som var med på den reisen satt igjen med et svært godt inntrykk av både ukrainerne selv og hva de hadde å tilby. Mange av de som nå flykter til Norge sitter på kompetanse som jeg vet at norske bedrifter vil kunne ha stor nytte av, understreker Rytman.

Under reisen til Ukraina opprettet SMB Norge kontakt med sin søsterorganisasjon i landet, og Rytman har den siste uken har tett dialog med organisasjonens representanter. I tillegg samarbeider SMB Norge med den norske stiftelsen Seed Forum, som driver flere gründerhus (iHub) i Ukraina.

(SMB Norge/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS