Et hyggelig arbeidsmiljø er viktigst for vestlendinger på jobbjakt

Vestlendinger er mer opptatt av et hyggelig arbeidsmiljø når de leter etter ny jobb enn resten av landet. God lønn og jobbsikkerhet verdsettes også høyere i vest enn i resten av landet før et karrierskifte, viser den store arbeidslivsundersøkelsen til rekrutteringsbyrået Randstad.

Hvert år gjennomfører Randstad, verdens største HR-selskap, en stor arbeidslivsundersøkelse med nær 200.000 respondenter fra 34 land. I Norge har rundt 4000 arbeidstakere blitt intervjuet.

- Vi ser at nordmenn flest er opptatt av at jobben skal være et hyggelig og godt sted å være, og det er interessant at for vestlendinger så er dette mer viktig enn i resten av landet, sier Eivind Bøe, bergenser og administrerende direktør i Randstad.

Kampen om talentene har hardnet til

Tall fra Finn og NAV viser at antallet ledige stillinger er langt høyere i dag enn før pandemien.

- Trenden er helt tydelig. Antallet søkere på en rekke stillinger sunket. Om du kunne forvente fire søkere på en stilling som IT-utvikler i januar så kan du forvente to søkere i dag. Det er en stor risiko for arbeidsgivere å ikke få ansatt kompetente folk til viktige stillinger, sier Bøe.

Rekrutteringseksperten har klare råd til virksomheter som skal ansatte de neste månedene.

- Vær svært tydelig i annonseringen om hva du som arbeidsgiver kan tilby. Snakk om lønnsnivå tidlig i rekrutteringsprosessen. Få også frem hvilke opplærings- og utviklingsprogrammer dere kan tilby. Jobben til den som rekrutterer er at alle fordeler til arbeidsplassen kommer tydelig frem, sier Bøe.

Vestlendingene mindre opptatt av hjemmekontor og smittevern

Mens det er arbeidsmiljø, lønn, jobbsikkerhet og balanse mellom jobb og fritid som står høyest blant arbeidssøkere i vest, så er vestlendingene mindre opptatt av at arbeidsplassen har gode smitteverntiltak og de er heller ikke like opptatt av å kunne jobbe hjemmefra.

- Det er interessant at vestlendingene helst vil gå på jobb og være sosiale. Det viser hvor viktig et godt arbeidsmiljø er, sier Bøe.

Fakta: Hovedgrunnene vestlendinger har for å bytte jobb

  • Hyggelig arbeidsmiljø - 64 %
  • Attraktiv lønn - 57 %
  • Jobbsikkerhet - 54 %
  • Balanse mellom jobb og fritid - 49 %
  • Gode muligheter til forfremmelser - 43 %
  • God bedriftsøkonomi - 40 %
  • Godt smittevern - 38 %
  • At bedriften gir noe tilbake til samfunnet - 35 %
  • Godt omdømme - 31 %
  • Mulighet til å jobbe hjemmefra - 29 %

Kilde: Randstad employer brand research

Antall respondenter: 4000

(Randstad/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS