- Stadig flere ønsker sentral beliggenhet

Selv om bare 6 prosent av europeiske arbeidsgivere krever at ansatte kommer tilbake på kontoret på heltid, mener hele 41 prosent at de har behov for en større eiendomsportefølje enn i dag.

Det viser EMEA-rapporten «Occupier Sentiment Survey» fra CBRE fra 1. kvartal 2022. Selskapet er et av verdens ledende på rådgivning og forvaltning av næringseiendom. Hele 9 av 10 av Europas store arbeidsgivere oppgir at pandemien vil få dem til å endre kontorporteføljestrategien.

Stigende kontorpriser i Oslo sentrum

– Vi ser det allerede på prisene i Oslo sentrum, som har gått opp i det siste. Det er svært mange store arbeidsgivere som nå revurderer hele sin eiendomsportefølje, og de store norske trendene er at flere ønsker seg til sentrale beliggenheter. De vil ha fleksible kontorplasser som ansatte kan bruke ved behov, og de vil ha kortere leieavtaler. Dette skjer både for å tilpasse seg en ny, men langt mer usikker og hybrid arbeidshverdag og for å holde og tiltrekke seg de beste talentene, sier Head of Strategic Advisory Services i CBRE Norden, Christer Farstad.

Christer Farstad, Head of Strategic Advisory, CBRE.
Christer Farstad, Head of Strategic Advisory, CBRE.

Mot en mer hybrid arbeidshverdag

Hele 3 av 4 spurte arbeidsgivere i EMEA-området (Europa, Midtøsten og Afrika) oppgir at de beveger seg mot en mer hybrid arbeidshverdag. Det betyr at ansatte kan komme på kontoret et visst antall dager hver uke, men hjemmekontor og annet arbeid utenfor kontoret blir brukt langt mer enn før pandemien. Likevel har antall leietakere som sier de vil øke sin fysiske eiendomsportefølje vokst fra 33 prosent i fjor til 41 prosent i år.

Etterspørsel etter fleksible kontorløsninger

Bare 14 prosent av virksomhetene i undersøkelsen oppgir at mer enn 10 prosent av deres eiendomsportefølje i dag består av fleksible kontorarbeidsplasser, som WeWork, Spaces og lignende. Samtidig forventer 6 av 10 at de om to år vil ha en tilsvarende høy andel av fleksible kontorløsninger.

– Det er store bevegelser i dette markedet akkurat nå. Vi ser at mange store internasjonale virksomheter ønsker en langt høyere bruk av fleksible kontorplasser. Økningen er drevet frem av at mange ønsker å utvide til nye markeder og for å være forberedt på langt mer usikre behov i tiden som kommer, sier Farstad.

Selvbestemmelse og fordeling av tid

Den store usikkerheten blant arbeidsgiverne skyldes ifølge rapporten primært to utfordringer: Hvor mye den enkelte ansatte skal bestemme over egen fremtidig arbeidsform og sted, og hvordan denne tiden skal fordeles mellom kontor og hjem. Hele 51 prosent av virksomhetene legger opp til at arbeidet skal fordeles jevnt mellom kontor og hjemmekontor. Bare 12 prosent regner med at det meste av arbeidet gjøres fra et sted utenfor kontoret. 1 av 5 arbeidsgivere har ingen bestemt plan for hvor ofte arbeidstakerne må være på det fysiske kontoret.

Skaper små og store utfordringer

– En rekke virksomheter må nå avgjøre hvor mye den enkelte arbeidstaker skal være på kontoret og hvor mye den enkelte ansatte selv skal bestemme. Dette har selvsagt en sterk innvirkning på hvordan deres eiendomsportefølje vil se ut fremover. Den hybride arbeidsplassen er nok kommet for å bli, men den representerer også en rekke små og store utfordringer for både arbeidsgivere og de ansatte, sier Head of Strategic Advisory Services i CBRE Norden, Christer Farstad.

Flere virksomheter ser også et behov for å justere sin arbeidsplasstrategi, både når det gjelder flere samarbeidsområder (opp fra 36 prosent til 63 prosent sammenlignet med i fjor), endringer i kontorløsninger (opp fra 22 prosent til 50 prosent) og flere eller bedre fasiliteter på arbeidsplassen (opp fra 9 prosent til 36 prosent). 4 av 10 virksomheter oppgir også at de nå fokuserer på helse og velvære på arbeidsplassen.

(CBRE)

Powered by Labrador CMS