Bedrifter som prioriterer likestilling, tiltrekker seg dyktigere ansatte, beholder talentene sine lenger og bygger sterkere arbeidsmiljøer, mener Rune Alvestad, daglig leder i HR-leverandøren SD Worx.

Likelønn: Kampen er ikke over

Til tross for tiår med likestillingskamp, er likelønn fortsatt ikke en realitet for mange norske kvinner. Statistikken viser at kvinner i snitt tjener betydelig mindre enn menn.

INNLEGG

Rune Alvestad

Daglig leder

HR-leverandøren SD Worx

Menn i Norge tjener gjennomsnittlig 13 prosent mer enn kvinner. Kvinner som jobber i samme sektor, næring og yrke - med like lang utdanning, erfaring og samme stilling, tjener 8 prosent mindre enn menn. Dette er ikke bare et tall – det er en virkelighet som rammer kvinners økonomi, pensjon og selvstendighet. 

Likelønn har vært en kampsak i over et århundre. Allerede i 1919 ble lik lønn for likt arbeid et internasjonalt prinsipp gjennom International Labour Organization, men det skulle gå flere tiår før Norge fulgte opp med konkrete tiltak. Likelønnsloven kom på plass i 1960, men ulik lønn for likt arbeid lever fortsatt i beste velgående.

Ny lov tvinger frem endring 

Arbeidsgivere spiller en nøkkelrolle i dette landskapet, men en ny undersøkelse fra SD Worx viser at mange ansatte tviler på at de gjør nok. Bare 17 prosent av ansatte i privat sektor mener arbeidsgiveren kommuniserer godt nok rundt likelønn, og i offentlig sektor er tallet kun 15 prosent.

Dette tyder på at mange arbeidsgivere enten ikke gjør nok, eller at tiltakene de gjennomfører ikke er synlige for de ansatte. Tilliten til at arbeidsgivere tar dette på alvor og aktivt jobber for å bekjempe lønnsforskjeller er også lavere blant kvinner enn menn. Kun 22 prosent av kvinnene mener at arbeidsgiveren aktivt jobber med dette, mot 27 prosent av mennene. 

Mangel på åpenhet om lønn er en stor del av problemet. Mange ansatte vet ikke hva kollegene tjener, og enda færre vet hva arbeidsgiveren gjør for å sikre likelønn. Kun 16 prosent av de ansatte opplever at lønnsgapet diskuteres åpent på arbeidsplassen, mens 41 prosent sier at temaet sjelden eller aldri tas opp. Dette er et problem, for uten åpenhet forblir forskjellene skjult. 

Heldigvis kommer det nå strengere krav. Fra 2026 må alle bedrifter med over 100 ansatte rapportere om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Ansatte får også rett til å be om informasjon om lønnsnivåene i bedriften. Dette vil legge press på norske selskaper til å ta likelønn mer på alvor. 

Likelønn er god business 

Lik lønn for likt arbeid handler ikke bare om rettferdighet – det handler også om økonomi. Bedrifter som prioriterer likestilling, tiltrekker seg dyktigere ansatte, beholder talentene sine lenger og bygger sterkere arbeidsmiljøer. Arbeidsgivere som ikke tar dette på alvor, risikerer å miste både gode medarbeidere og omdømme. 

I tillegg til at det er en god forretningsstrategi, har likelønn en direkte effekt på samfunnsøkonomien. Når kvinner tjener mindre, får de lavere pensjoner og mindre økonomisk sikkerhet. Dette forsterker eksisterende ulikheter og setter kvinner i en svakere posisjon, både i arbeidslivet og i privatøkonomien. 

Flere land har allerede innført strengere lover for å bekjempe lønnsforskjeller, og Norge bør være en foregangsnasjon på dette området. Ved å kombinere lovkrav, bedriftsinitiativer og en åpenhetskultur kan vi gjøre store fremskritt. 

 

Send inn INNLEGG!

Du kan sette dagsorden, bidra med synspunkt, eller kommentere utviklingen innenfor HR-området – bare send ditt innlegg til

redaksjonen@hrmagasinet.no

 Vi publiserer kontinuerlig på hrmagasinet.no, og 8 ganger i året på papir.

Powered by Labrador CMS