colourbox_kontorlandskap
colourbox_kontorlandskap

Kontorlandskap gir mer sykdom og stress

Folk blir syke av å jobbe i kontorlandskap, mener australske forskere. Slike arbeidsplasser gir mer stress, lavere innsats og økt risiko for forkjølelse og andre vanlige sykdommer, blir det sagt.

Publisert

Ni av ti deltakere i en global studie sier omleggingen til kontorlandskap på deres arbeidsplasser stort sett har hatt negative følger fysisk og psykisk.

Yter dårligere

Blant annet fører slike omlegginger til flere konflikter med kollegene, ble det sagt tirsdag.

- Arbeidstakerne blir stilt ansikt til ansikt med en lang rekke problemer. De føler at kontorlandskapene fratar dem sjansen til et privatliv, at de mister deler av sin identitet og at de yter mindre, skriver forskeren Vinesh Omen i en omtale av studien.

Overvåking og bråk

På det psykiske planet kan mange som arbeider i kontorlandskap ikke fri seg fra følelsen av at de er under konstant overvåking av sjefer og kolleger. På det fysiske plan svekker et høyt støynivå konsentrasjonsevnen.

Ledelsen i en bedrift lar seg naturlig nok lett friste, når den får høre at kostnadsnivået kan senkes med opp til en femdel ved innføring av kontorlandskap. Men denne vinningen går lett tapt som følge av økt fravær og minsket produktivitet, mener forskerne.

(NTB)

Powered by Labrador CMS