Misunnelse

Misunnelse på jobben er helt vanlig

Vi kjenner alle til den vemmelige følelsen som bobler opp i det vi føler oss urettferdig behandlet på jobb. Ny forskning viser at det å være misunnelig på arbeidsplassen er helt vanlig. 

Publisert

Misunnelse, eller "avensjuka" på svensk, er i følge ny forskning helt vanlig på jobben. Nå vil forskeren finne ut hva det koster bedriftene og hvordan dette påvirker samarbeidet mellom to kolleger. (Ill.foto: Colourbox)

Hvorfor får hun de arbeidsoppgavene og ikke jeg? Hva kommer det av at han fikk så høy lønnsøking? Han er ikke noe bedre enn oss andre. Hvorfor ble ikke jeg invitert med i den prosjektgruppen? Slike tanker er ifølge svensk forskning ikke uvanlige.

Nina Korvela har de siste årene studert våre svarteste og mest vemmelige følelser, ved Høgskolen i Borås. Hun sier det er lett å sammenligne seg med kollegaers prestasjoner, lønn og arbeidsoppgaver.

– Det er en naturlig funksjon som i utgangspunktet er bra for mennesket. Det er slik vi lærer oss hva som fungerer og hva som ikke fungerer, sier Nina Korvela i en melding.

Med sin studie om misunnelse på arbeidsplassen ville hun finne ut av hvor mye en virksomhet kan tape på grunn av ansatte som saboterer for hverandre i stedet for å samarbeide.

– Dersom vi kan måle misunnelse på en arbeidsplass og se på hvordan det forverrer produktiviteten, burde det være interessant for de fleste bedrifter å se nærmere på dette, sier Korvela.

Til høsten starter forskeren en studie om misunnelse og kvaliteten på relasjonen mellom to mennesker.

Powered by Labrador CMS