Jobbkrangel 1
Jobbkrangel 1

Konflikter på jobb = sykemelding

Det er ikke alltid sykdom som får oss til å holde oss hjemme fra jobben. En konflikt med kollegaer eller sjefen kan også få oss til å bli hjemme viser forskning.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

To personer kan ha samme sykdomsgrunn, for eksempel forkjølelse, men bare en av personene velger å sykemelde seg. Det skyldes at den ene av forkjølelsene kommer av en konflikt. Det konstaterer forsker Hanna Hultin ved Institusjonen for folkehelsevitenskap ved Karolinska Institutt i Sverige.

Sammen med sitt forskerteam har hun sett nærmere på sykefraværet i seks ulike bedrifter og virksomheter innen eldreomsorg, produksjon og forsikringsselskaper. 430 ansatte har deltatt i studien.

Resultatet viser at konflikter med sjefen eller en kollega øker tendensen til å sykemelde seg. Manglende tilbakemeldinger og ros, eller en følelse av å bli overkjørt eller kritisert, er også årsaker til at enkelte får sykemelding.

I studien kom det også frem at en ansatt har større tilbøyelighet til å sykemelde seg dersom de vet at de står foran en hard arbeidsdag med både høy belasning og mye stress.

Les hele rapporten her.

Powered by Labrador CMS